Circa 72% dintre angajații români aleg un loc de muncă în funcție de disponibilitatea de a lucra de acasă, arată studiul EY România "Munca în noile condiţii".
La nivel mondial, peste 50% dintre salariați și-ar da demisia dacă nu au opțiunea de a munci de la distanță.
Înainte de pandemie, această formă de lucru nu era folosită în România deoarece companiile nu credeau în eficința lucrului de acasă. 48% dintre respondenți au spus că nu au folosit telemunca în relaţiile profesionale.
"Cea mai mare provocare pentru salariaţii care au lucrat de acasă a fost gestionarea programului de lucru şi a orelor efectiv lucrate: 38% dintre participanţii la studiu au declarat că au lucrat mai multe ore în perioada pandemiei, iar 54% şi-au modificat orarul clasic de lucru în diferite forme", arată cercetarea.
Totodată, 68% sunt mulțumiți de facilitățile activității la distanță, iar 73% cred că sarcinile au fost îndeplinite la nivelul cerut.
Însă 24% dintre angajați au avertizat că munca de acasă le-a afectat viața personală și 14% au semnalat reducerea colaborării și comunicarea ineficientă.
Beneficiile semnalate au fost reducerea costurilor de transport pentru 23% dintre salariați, modalități mai eficiiente a activității - 16%, concentrare mai bună - 14%.
Astfel, 49% dintre respondenți au spus că vor să lucreze în sistem hibriid, iar 21% doresc să muncească permanent de la distanță. 62% susţin că managementul lor direct încurajează munca de acasă. Maii mult, 32% vor să renunțe la serviciu dacă nu li se va permite să muncească hibrid.
Studiul a fost realizat în perioada iunie - iulie 2021 pe 542 de respondenţi din transport şi logistică, media şi divertisment, petrol şi gaze, farmaceutică, construcţii şi inginerie, autovehicule, producţie industrială, produse de larg consum, bancară, piaţa de capital, tehnologia informaţiei.