Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei persoane va avea, la un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă. Având în vedere numărul îngrijorător de persoane afectate, apare întrebarea: Ce se întâmplă cu aceste persoane? Se pot integra pe piața muncii? Cum anume se va întâmpla asta și care este poziția angajatorilor?
(...)
„Prejudecățile sunt destul de prezente, unii dintre ei, care sunt angajați, au avut dificultăți în a-și păstra locul de muncă atunci când angajatorul a aflat că au o problemă de sănătate mintală; alții, dimpotrivă, nu, dar e o dificultate pentru ei să arate, să demonstreze cine sunt ei cu adevărat atunci când oamenii află că au un diagnostic psihiatric. Cumva, e ca un blocaj pentru cei din jurul lor. E o stigmatizare! Este interesant de văzut câte din personalitățile timpului au avut o problemă de sănătate mintală! Acest lucru ne poate ajuta să privim cu alți ochi pe cei din jurul nostru; oricare dintre noi poate ajunge, la un moment dat, să aibă un diagnostic psihiatric căci boala nu alege și asta se poate întâmpla oricui. Statisticile sunt destul de clare în acest sens, chiar înfricoșătoare; una din trei persoane suferă, pe parcursul vieții, de o formă de boală psihică sau de afecțiune mentală”, a declarat Raluca Târnoveanu, coordonator al Centrului Social pentru adulții cu probleme de sănătate mintală din Cluj-Napoca.
59 de afecțiuni pentru care nu e nevoie de bilet de trimitere
Ce trebuie să știe angajatorul?
Potrivit acesteia, problema adulților cu probleme de sănătate mintală trebuie privită și tratată altfel; în acest sens este necesară o conștientizare și o educare a noastră, a tuturor!
Există persoane care sunt foarte bine intenționate, dar care nu știu ce să facă într-o anumită situație. De exemplu, în urma angajării, se poate întâmpla ceva, iar angajatorul nu știe cum să procedeze și poate ajunge chiar să dea afară persoana cu probleme mintale, lucru ce pentru ea poate genera o traumă.