x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Alegem cariera după culori

Alegem cariera după culori

01 Feb 2009   •   00:00
Alegem cariera după culori

ALTERNATIVĂ  •  TEST CROMATIC PENTRU VIAŢA PROFESIONALĂ
Culorile vă pot ajuta să aflaţi ce domeniu de activitate vi se potriveşte mai bine şi care este profesia în care vă puteţi construi o carieră de succes, este de părere un american.



Potrivit teoriei lui Dewey Sadka, care a dat numele "sistemului" pe care l-a conceput, evaluarea bazată pe culorile preferate este mult mai precisă decât testele convenţionale, deoarece elimină distanţa dintre felul în care o persoană se percepe şi realitate, dezvăluind lucrurile care o motivează cu adevărat. "Culorile preferate arată care este cea mai bună alegere profesională pentru personalitate, iar culorile care nu vă plac sunt un indicator a ceea ce vă nemulţumeşte în carieră", spune Dewey Sadka pentru www.careerbuilder.com. Americanul a publicat o carte despre teoria sa, iar pe site-ul www.careerpath.com există o variantă online al testului culorilor. Mai întâi trebuie aleasă culoarea primară (roşu, albastru sau galben), după care se alege culoarea secundară preferată (violet, verde sau portocaliu) şi apoi se face optează între alb, negru sau maro.

TEST. Dacă, de exemplu, preferaţi galbenul, sunteţi o persoană interesată de informaţie; persoanele care preferă albastrul sunt motivate de idei, iar cei care aleg roşul sunt orientate spre obţinerea de rezultate. În cazul culorilor secundare, preferinţa pentru verde arată o personalitate care evaluează situaţiile în mod realist, violetul arată tendinţa spre investigare, iar portocaliul indică o fire aplecată spre latura practică a lucrurilor.

ALB-NEGRU. Alegerea negrului indică o personalitate pentru care valoarea contează cel mai mult în profesie, iar albul arată o persoană căreia îi place să poată alege din mai multe opţiuni. Culorile pe care le preferaţi mai puţin arată lucrurile pe care le treceţi cu vederea şi care nu vă fac prea mare plăcere. De exemplu, dacă nu vă place portocaliul, înseamnă că uneori vă implicaţi în prea multe proiecte în acelaşi timp şi nu reuşiţi să duceţi nimic la capăt. Dacă nu vă place verdele, înseamnă că încercaţi prea mult să vă ajutaţi colegii, în loc să-i lasaţi să-şi îndeplinească singuri îndatoririle.

Combinaţia de galben (prima preferinţă), violet (a doua alegere) şi alb (a treia preferinţă) arată o persoană cu foarte bune abilităţi de comunicare. Alegerea între roşu, verde şi negru indică o persoană care se pricepe la investiţii şi care poate avea o carieră de succes în finanţe. Dacă vă plac albastrul, portocaliul şi maroniul sunteţi o persoană activă, cu vocaţie în domeniul dezvoltării de programe sau produse.

×
Subiecte în articol: cariera