x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât vom câştiga din majorarea deducerilor

Cât vom câştiga din majorarea deducerilor

de Alina Botezatu    |    13 Iul 2015   •   14:20
Cât vom câştiga din majorarea deducerilor

Prima pentru asigurarea de sănătate nu va mai fi taxată pentru angajat, din 2016, ci va fi deductibilă până la valoarea de 400 de euro/an, cu 60% mai mult decât acum, se arată în noul Cod Fiscal. Aceeași valoare din prima de sănătate o vor putea deduce și firmele. În plus, prima la pensia facultativă va putea fi dedusă pentru valori de până la 400 de euro pe an, pentru fiecare salariat.

Analiştii fiscali se aşteaptă ca salariații și angajatorii să folosească aceste facilităţi mai mult decât acum, chiar dacă sumele vor fi recuperate după câteva luni. „De anul viitor, primele acestea vor fi un instrument de recrutare și de retenție, pentru că nu vor fi taxate nici cu impozit pe venit, nici cu impozit pe profit. Depinde doar de angajator dacă va dori să le ofere, pentru că el le va plăti, și depinde de el dacă dorește să-și asume acest impact asupra fluxu- lui lui de numerar”, ne-a spus Ana-Maria Miron, Managing Partner al casei de avocatură Ionescu Miron. Mai exact, firma va plăti primele lunar, dar costul cu ele și-l va scădea din cheltuieli după câteva luni sau chiar un an. „În condițiile în care va exista creștere economică este posibil ca primele de asigurare voluntară să crească. Numărul celor care optează pentru asigurarea de sănătate sau pensie privată în prezent este destul de mic, pe de o parte, pentru că nu beneficiem de o educație consistentă în direcția investițiilor de acest gen, iar, pe de altă parte, pentru că potențialii beneficiari sunt de multe ori prea tineri să își imagineze că se pot îmbolnăvi sau să se gândească la pensie”, ne-a spus Carmen Sminticiuc, Payroll and Temporary Workforce Manager la compania de resurse umane Lugera. Pe lângă acest fapt, asemenea beneficii sunt acordate preponderent de către firmele mari și de multinaționale. Și mai este o problemă. De cele mai multe ori, aceste companii îi lasă pe angajați să aleagă ce beneficii vor în cuantumul unei anumite sume.

Mai multe pentru veniturile mici
O altă facilitate cuprinsă în noul Cod Fiscal este majorarea plafonului salarial până la care se acordă deducerea personală. Din 2016, deducerea va fi acor-dată pentru cei cu un venit lunar brut de maximum 1.500 de lei, cu 50% mai mult decât în prezent. În plus, această deducere va crește cu 50-150 de lei, față de valoarea actuală, în funcție de numărul de persoane avute în întreținere. „Deducerile personale sunt mai mult utilizate în domeniile și în industriile unde câștigurile sunt mai reduse, precum agricultura, construcțiile, în domeniul bugetar, și mai ales în zonele cu o dezvoltare economică mai redusă, unde salariile nu sunt foarte mari, precum zonele rurale, anumite părți din Moldova sau Oltenia. Deducerile personale ar avea cu ade- vărat un impact socio-economic dacă ar fi utilizate pentru acoperirea minimului necesar al unei persoane avute în îngrijire. Altfel, sunt pur simbolice”, ne-a spus Ioana Cârtițe, Senior Tax Consultant la firma de consultanță fiscală Biriș Goran Consulting.

Deducerea personală va fi de 300 de lei pentru cei care nu întrețin alte persoane, de 400 de lei pentru cei care întrețin o persoană, de 500 de lei pentru cei care întrețin două persoane, de 600 de lei pentru cei care întrețin trei persoane și de 800 de lei pentru cei care întrețin patru sau mai multe persoane. „Aceste noi niveluri ar trebui constant actualizate, și nu o dată la 11 ani, pentru a fi în linie cu creșterile salariale și, mai ales, cu creșterile prețurilor”, a precizat Ioana Cârtițe, consultant fiscal la Biriș Goran.

Avantajul săracilor
Pentru cei cu salarii brute lunare de 1.500-3.000 de lei, deducerile personale vor fi stabilite, în 2016, de ministrul Finanțelor, iar cei care au salarii brute lunare de peste 3.000 de lei nu beneficiază de acestea.

Având în vedere că nivelul venitului lunar brut maxim pentru care se acordă deducerile perso-nale va fi de 1.500 de lei, de la 1 ianuarie 2016, vor fi mai mulți beneficiari ai acestora, de anul viitor.

 

×