Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.
Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.
Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI după misiunea din octombrie-noiembrie, obţinută de Mediafax, relevă însă că Guvernul s-a angajat ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie legată de salariul minim, care urmează să fie majorat.
"După îngheţarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, în general pentru a compensa recenta evoluţie a inflaţiei, decuplând în acelaşi timp indemnizaţia de şomaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din document.
Surse oficiale au declarat agenţiei Mediafax că Guvernul încearcă prin decuplarea indemnizaţiei de şomaj de salariul minim să limiteze cheltuielile bugetului de şomaj, având în vedere că pentru anul viitor sunt pregătite noi disponibilizări.
"Vor mai fi disponibilizări şi anul viitor, dar economiile ar fi mai mici dacă indemnizaţia de şomaj ar fi în continuare legată de salariul minim", au arătat sursele.
Contactat de Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar că Guvernul lucrează în prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizaţiei de şomaj decât salariul minim.
"O variantă este ca pentru indemnizaţia de şomaj să fie luat în calcul indicatorul social de referinţă", a spus secretarul de stat.
Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti - cu excepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.
Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei.
Guvernul a promis FMI că va continua în 2011 reducerea numărului de angajaţi în sectorul public.
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a anunţat, joi, că până la sfârşitul acestui an vor mai fi disponibilizaţi 16.000 de bugetari, iar anul viitor vor fi concediaţi încă 30.000 de salariaţi, dublu faţă de angajamentul asumat de Guvern pentru 2011 în scrisoarea convenită cu FMI în luna august.
Premierul Emil Boc susţine că politica de bază a Guvernului în 2011 va fi ca numărul de personal din sectorul public să fie redus prin pensionare, încetarea amiabilă a raporturilor de muncă şi plecarea angajaţilor la studii în străinătate.
Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o rată a şomajului de 8% (720.000 de şomeri înregistraţi la sfârşitul anului), care ar urma să scadă la 7,8% (710.000 de şomeri) în 2011.