x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Injurături la birou

Injurături la birou

de Catalin Pruteanu    |    07 Oct 2007   •   00:00
Injurături la birou

E bine sau nu să folosim cuvinte obscene la locul de muncă? In America, intrebarea se pune altfel.

Problema angajaţilor de peste Ocean priveşte legalitatea injurăturilor la birou.

Intrebări - E normal limbajul obscen la serviciu?

E bine sau nu să folosim cuvinte obscene la locul de muncă? In America, intrebarea se pune altfel.

Problema angajaţilor de peste Ocean priveşte legalitatea injurăturilor la birou. Anucha Browne Sanders, fostă angajată pe o poziţie executivă in departamentul de marketing al echipei de baschet New York Knicks, şi-a dat in judecată foştii şefi. Aceştia o concediaseră din cauză că femeia s-a plăns că a fost făcută "căţea" şi "curvă" de antrenorul echipei. Chemat la bară, preşedintele şi antrenorul Isiah Thomas a susţinut că n-a injurat-o niciodată direct pe Anucha şi că a folosit cuvinte obscene doar "in preajma" acesteia.

Procente. Potrivit unui articol din New York Magazine, un sondaj efectuat in 2002 arată că zilnic 44% dintre americani aud cuvinte urăte. Un alt sondaj din 2004 scoate la iveală că 76% dintre englezi injură frecvent la locul de muncă. Potrivit lui Peter Post, director al Institutului "Emily Post", "vulgaritatea nu are loc la birou". Emily Post, o autoare americancă din secolul trecut, a scris numeroase cărţi despre bunele maniere, fiind supranumită "preoteasa politeţii". In ceea ce priveşte injurăturile ocazionale la serviciu, Peter Post crede că nu reprezintă o problemă serioasă in cazul in care cultura organizaţională respectivă le permite.

Â

O părere diferită faţă de puritani aparţine lui Timothy Jay, psiholog şi autor al volumelor "De ce injurăm" şi "Injurăturile in America", susţine că a ne abţine de la injurături este nu numai iraţional, ci inseamnă şi o violare a drepturilor individuale. "Căt timp nu reprezintă un exces, un angajat are tot dreptul să-şi exprime emoţiile injurănd la locul de muncă", afirmă Timothy Jay.

×
Subiecte în articol: cariera