În Japonia, ţară care a dat lumii termenul „karoshi" - moarte survenită în urma epuizării prin muncă -, recesiunea îi loveşte dur pe angajaţii care se simt ameninţaţi de scăderea salariilor şi de concedieri.
Datele prezentate recent de ministerul japonez al Sănătăţii, Muncii şi Asistenţei Sociale arată că, în ultimul an, 927 de angajaţi au solicitat indemnizaţii pentru afecţiuni mentale cauzate de stresul la locul de muncă. Din aceştia, 66 au încercat să se sinucidă.
Autorităţile mai estimează că 158 de angajaţi au murit din cauza karoshi, numărul fiind în creştere faţă de anul precedent. Karoshi, care, tradus din japoneză, înseamnă moarte cauzată de muncă în exces, survine din cauza accidentului vascular cerebral sau a atacului de cord. Karoshi se numea la început „moarte profesională subită", iar primul caz oficial înregistrându-se în 1969: decesul unui bărbat de 29 de ani, angajat la departamentul de distribuţie al celui mai mare ziar din Japonia.
A fost nevoie de trecerea mai multor ani pentru ca autorităţile şi medicii să recunoască existenţa acestei probleme. Termenul de „karoshi" a intrat în uz abia după 1982, când trei medici au publicat o carte intitulată „Karoshi".
SISTEMUL
Studiile au arătat că principala cauză a muncii în exces este sistemul japonez de management al producţiei. Societatea corporatistă japoneză este atât de stimulată de ideile acestui sistem, încât a munci 24 de ore din 24 le apare multor angajaţi ca atitudine ideală faţă de compania la care lucrează. Scăderea economiei japoneze în această recesiune, mai abruptă ca în Statele Unite sau în Europa, a determinat companiile să recurgă la concedieri, adăugând încă un factor de stres printre angajaţi, scrie businessweek.com.
MĂSURI
Deşi karoshi este o problemă recunoscută şi discutată în Japonia, companiile au introdus prea puţine măsuri pentru ameliorarea situaţiei. Astfel, angajaţii ale căror ore suplimentare depăşesc o anumită limită sunt consultaţi de medicul companiei. De asemenea, anual se fac teste de rezistenţă fizică. De exemplu, compania Toyota limitează la 30 orele suplimentare pe care un angajat le poate face într-o lună.
Recesiunea i-a determinat pe angajatorii care nu vor să le plătească orele suplimentare an-gajaţilor să-i încurajeze pe aceştia să-şi ia concedii mai lungi. Însă reducerile salariale au sporit nivelul de stres al angajaţilor, care se tem pentru siguranţa locurilor de muncă. Reducerile de personal au făcut ca atribuţiile celor concediaţi să revină foştilor colegi. Alţii, pentru a nu fi daţi afară, stau tot mai mult peste program. Astfel, scăderea numărului celor care se jertfesc pe altarul firmelor este puţin probabilă.
Citește pe Antena3.ro