x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Şefii "toxici"

Şefii "toxici"

de Catalin Pruteanu    |    05 Oct 2008   •   00:00
Şefii "toxici"

Angajaţii care care au şefi buni au mai puţine probleme medicale, sunt mai productivi şi mai puţin stresaţi.



Angajaţii care care au şefi buni au mai puţine probleme medicale, sunt mai productivi şi mai puţin stresaţi.


Un şef rău poate ucide – este concluzia unei cercetări realizate de Institutul finlandez pentru Sănătate în Muncă din Helsinki, bazată pe câteva zeci de studii realizate timp de peste 30 de ani. Rezultatele acestei investigaţii au fost publicate în Journal of Occupational and Enviromental Medicine şi arată că angajaţii care au şefi buni, care îi
motivează şi care nu sunt stresanţi au mai puţine zile de concediu medical şi sunt mai productivi.


LA PSIHIATRU. 36% dintre angajaţi ar vrea să-şi trimită şefii la psihiatru. Profesorul Ińaki Pińuel Zabala de la Universitatea de Alcalá de Henares, din Madrid, susţine că a fi şef e o artă pe care nu o posedă oricine şi că evaluarea psihologică periodică a celor care se află în poziţii de conducere este necesară pentru bunul mers al oricărei organizaţii.
Statisticile spun că 41 de milioane de angajaţi din Europa suferă de stres cauzat de atmosfera tensionată de la locul de muncă. Un recent studiu efectuat de Gallup arată că, în companiile în care coordonarea angajaţilor e făcută de persoane nepotrivite pentru posturi de conducere, productivitatea e mai scăzută cu până la 50%.


Atmosferă infernală

Autorii cercetării publicate în Journal of Occupational and Enviromental Medicine spun că şefii bine pregătiţi, care promovează o atmosferă plăcută la locul de muncă reduc astfel problemele de sănătate ale angajaţilor. Companiile ar trebui să evite rutina, asigurând condiţii optime de muncă. "Şefii toxici" sunt cei care pot face viaţa angajaţilor infernală. Un şef prost nu-şi respectă angajaţii, nu-i motivează şi nu-i stimulează din punct de vedere intelectual.

×
Subiecte în articol: cariera