x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Servicii de preconcediere

Servicii de preconcediere

10 Noi 2004   •   00:00

In cazul unor restructurari ale activitatii care duc la modificari substantiale ale numarului si structurii profesionale a personalului, angajatorii au obligatia sa instiinteze agentiile pentru ocuparea fortei de munca in vederea adoptarii unor masuri pentru combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale nefavorabile.

CONSILIERE. In perioada preavizului, angajatii vor participa la serviciile de preconcediere
Astfel, angajatorii sunt obligati sa acorde preaviz, conform prevederilor Codului Muncii sau ale contractului colectiv de munca, angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.

In perioada preavizului, angajatii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Agentiile judetene, prin personalul propriu, pot derula mai multe activitati, cum ar fi informarea privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor si acordarea serviciilor de ocupare si de formare profesionala, plasarea pe locurile de munca vacante, existente pe plan local.

De asemenea, sucursalele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca se pot ocupa de instruirea in modalitati de cautare a unui loc de munca, reorientarea profesionala in cadrul unei unitati sau prin cursuri de formare de scurta durata, sondarea opiniei salariatilor si consilierea acestora cu privire la masurile de combatere a somajului. Serviciile de preconcediere pot fi oferite si altor persoane amenintate de riscul de a deveni somere. (Cristian Petru)

×
Subiecte în articol: cariera