x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Studiu: Munca de acasă a adus economii considerabile în bugetele românilor

Studiu: Munca de acasă a adus economii considerabile în bugetele românilor

10 Apr 2020   •   12:54
Studiu: Munca de acasă a adus economii considerabile în bugetele românilor
Sursa foto: pixabay.com

Circa jumătate dintre persoanele care lucrează de acasă, respectiv 49%, spun că telemunca le-a adus economii considerabile. 80% dintre români apreciază faptul că nu au mai pierdut timpul în trafic, arată un sondaj realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Principalele avantaje ale muncii la domiciliu sunt: îmbunătăţirea echilibrului între activitatea personală şi cea profesională (43%), libertate în gestionarea programului de lucru (40%) şi timpul suplimentar de odihnă (33%).

Cel mai importante dezavantaje sunt: lipsa socializării directe cu colegii (74%), dificultăţile în separarea timpului dedicat activităţii profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii (33%) şi capacitatea mai scăzută de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuinţă (33%).

Alte dificultăţi fac referire la gestionarea relaţiei cu clienţii şi colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) şi lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea realizată (24%).

Circa 38% dintre participanții la studiu spun că munca de acasă este foarte bună sau excelentă, 34% consideră această experienţă ca fiind bună, iar pentru 28% dintre aceştia perioada este nesatisfăcătoare sau chiar frustrantă.

Opţiunea de a lucra exclusiv de acasă după terminarea perioadei de restricţionare a activităţii este preferată de numai 3% dintre respondenţi, cei mai mulţi optând pentru un program flexibil, în care să lucreze patru zile de la birou şi o zi de acasă (39%) sau trei zile la birou şi două de acasă (27%).

Sondajul Cushman & Wakefield Echinox s-a realizat online prin chestionarea a peste 200 de angajaţi care, în mod tradiţional, lucrează de la birou, dar în ultimele săptămâni au fost nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea de acasă.

Vârsta medie a acestora este de 36 de ani şi lucrează în Bucureşti (88%). Activitatea lor se desfăşoară în domenii diverse: servicii profesionale (24%), financiar (18%), real estate (17%), tehnologie şi telecomunicaţii (13%). În medie, cei intervievaţi şi-au desfăşurat activitatea acasă timp de 15 zile lucrătoare, înainte de completarea chestionarului.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, care activează în toate segmentele pieţei imobiliare.
 

×
Subiecte în articol: telemunca economii buget