x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Week-end mai lung

Week-end mai lung

de Catalin Pruteanu    |    27 Iul 2008   •   00:00
Week-end mai lung

TENDINŢE  ●  Săptămîna de lucru se micşorează
În viitor, săptămîna de lucru ar putea fi de doar patru zile, iar angajaţii vor lucra mai mult de acasă.



TENDINŢE  ●  Săptămîna de lucru se micşorează
În viitor, săptămîna de lucru ar putea fi de doar patru zile, iar angajaţii vor lucra mai mult de acasă.

Previziunile au fost făcute de o firmă americană de recrutare şi consultanţă, în contextul recesiunii care a cuprins SUA şi care se întinde încet, dar sigur, în toată lumea. Reducerea săptămînii de lucru de la cinci la patru zile e o consecinţă directă a creşterii exagerate a preţurilor carburanţilor. Majoritatea angajaţilor occidentali merg cu maşina personală la locul de muncă, astfel că programul de muncă de patru zile pe săptămînă începe să se numere printre beneficiile oferite de companii salariaţilor. "23% dintre companii oferă acum programe de lucru de patru zile, cu zece ore pe zi", susţin experţii de la firma de consultanţă Challenger, Gray şi Christmas.

SĂNĂTATE. Potrivit experţilor americani, un alt trend pe piaţa muncii va fi sporirea atenţiei companiilor faţă de starea de sănătate a angajaţilor, mai ales dacă firmele plătesc asigurări medicale pentru aceştia. O companie americană şi-a anunţat salariaţii că îi va penaliza dacă nu-şi vor verifica periodic starea de sănătate. Munca de acasă este o altă tendinţă care apare pe piaţa muncii, mai ales pentru profesiile pentru care e nevoie doar de un calculator şi o conexiune la internet. Nevoia de specialişti bine pregătiţi le va determina pe corporaţiile mari să organizeze cursuri proprii de specializare pentru domeniile în care au nevoie de personal.

O altă tendinţă priveşte organizarea spaţiului de lucru. Experţii cred că, în viitor, birourile mici vor dispărea, fiind înlocuite tot mai mult de spaţii largi, deschise, pentru a stimula munca în echipă şi comunicarea între angajaţi.

×
Subiecte în articol: cariera