Este ziua 107, au mai rămas 258
Ziua mondială a radioamatorismului (mâine)
Ziua internaţională pentru conservarea monumentelor(mâine)
Soarele
● răsare la 6:29 ● apune la 20:02
Luna
● răsare la 7:38 ● apune la 23:41
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Simeon, Ep. Persiei; Sf. Acachie, Ep. Melitinei
Ctesifon şi Salic, cei care domneau în cetăţile Persidei, au scris împăratului că arhiereul creştinilor, Simeon şi mulţi alţii nu vor să se supună împărăţiei şi să dea dajdie. Mai mult, aceştia preferă să moară decât să se supună legii. Drept urmare, Sfântul Simeon a fost întemniţat. Şi, din acest loc, sfântul l-a creştinat pe prepozitul Gotazat. Aflându-se că a încetat să se mai închine idolilor acestuia i s-a tăiat capul. La aflarea veştii, sfântul nu s-a întristat, el s-a bucurat şi se ruga să primească şi el aceeaşi pedeapsă. 1.150 de creştini au fost scoşi din temniţă şi li s-au tăiat capetele, începând cu cel al sfântului Simeon.
Proverbul zilei:
"Nimeni nu se naşte meşter"
Credinţe populare, tradiţii, semne
Spiritele oamenilor, femei sau bărbaţi, care îşi părăsesc trupurile noaptea se numesc strigoi vii. Cauzele pentru care unii oameni devin strigoi sunt variate: copiii născuţi cu coadă (o vertebră în plus), cu tichie pe cap, dintr-o legătură incestuoasă, al treilea copil din flori născut de aceeaşi femeie etc. Mama comunica ea însăşi copilului că s-a născut strigoi pentru ca acesta să-şi avertizeze la rândul său copiii să-i împlinească la înmormântare practicile de destrigoire. Activitatea cea mai intensă a strigoilor vii este în Noaptea Strigoilor (29/30 noiembrie). Atunci îşi părăsesc în somn, fără ştirea lor, corpul, ies din casă pe horn sau pe uşă, se rostogolesc de trei ori pentru a se întrupa într-un animal, încalecă pe butoaie, cozi de mătură pentru a merge în locuri numai de ei ştiute (între hotare, răspântii de drumuri, poieni din păduri) unde se întâlnesc cu strigoii morţi. Acolo redevin oameni, se bat, se rănesc până iese învingător unul din ei. Acela le va deveni conducător un an de zile. (Profesor Ion Ghinoiu)
S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 17 aprilie
● 1880 - Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune, Banca Naţională a României (cu un capital de 30 de milioane de lei), sub formă de societate anonimă cu participarea statului, cu privilegiul exclusiv de a emite moneda;
● 1907 - Principalele grupări conservatoare ("cantacuziniştii" şi "carpiştii") fuzionează în condiţiile "momentului critic prin care trece ţara şi starea de nesiguranţă a proprietăţii mari, ameninţată şi de jos, de ţărani, şi de şovăială şi sfială guvernului liberal". P.P. Carp devine şeful Partidului Conservator;
Duminică, 18 aprilie
●1848 - Prima adunare politică a românilor transilvăneni, la Blaj, pe Cîmpia Libertăţii ("Adunarea din Duminica Tomii"), la care se hotărăşte convocarea, pentru 3 mai, a unei mari adunări populare la Blaj. Printre fruntaşii participanţi la această adunare: Simion Bărnuţiu, Avram Iancu, Alexandru Papiu-Ilarian, I. Buteanu.
În lume
Sâmbătă, 17 aprilie
● 1865 - Mary Surratt este arestată pentru că a conspirat la asasinarea lui Abraham Lincoln;
● 1969 - Sirhan Sirhan este condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.
Duminică, 18 aprilie
● 1946 - Liga Naţiunilor este dizolvată oficial;
● 1955 - A murit Albert Einstein, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1879);
● 1980 - Proclamarea independenţei Republicii Zimbabwe.
Născuţi la 17 aprilie
● 1894 - Nikita Khrushchev, fost premier al Uniunii Sovietice (m. 1971);
● 1974 - Victoria Adams Beckham, interpretă.
Născuţi la 18 aprilie
● 1480 - Lucrezia Borgia, fiica papei Alexandru al VI-lea (m. 1519);
● 1968 - Vlad Petreanu, jurnalist.
Citește pe Antena3.ro