x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 17 august 2009

17 august 2009

de Ramona Vintila    |    17 Aug 2009   •   00:00

Este ziua 229 a anului Au mai rămas 136 de zile

SOARELE
Răsare la 6:21
Apune la 20:18
LUNA
Răsare la 2:10
Apune la 18:22
LUNĂ NOUĂ
20 august
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
27 august
LUNĂ PLINĂ
4 septembrie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
12 septembrie

 

Proverbul zilei:
"Dacă n-ai treabă, fă-te martor"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs
Sfântul Miron a trăit în Grecia. Dregătorul Ahaiei, Antipatros, duşmanul creştinilor, a intrat în biserica în care slujea Sfântul Miron ca să-i prindă pe credincioşi. Acesta nu s-a temut pentru viaţa sa, ci a început a mustra pe Antipatros pentru faptele sale păcătoase. Antipatros a poruncit atunci să fie dus în locul de schingiuire. A fost spânzurat şi înţepat cu piepteni din fier. Apoi a fost obligat să treacă prin foc, dar el rămânea nevătămat, fiind ajutat de îngeri. Pentru că a refuzat să se închine la idoli, i s-a scos pielea de pe el. A rămas întreg şi nevătămat, iar dregătorul s-a sinucis.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1964 - A murit Mihai Ralea, sociolog, psiholog, eseist, critic literar, membru al Academiei Române (n. 1896);
1970 - A intrat în funcţiune prima turbină la Centrala Hidroelectrică Porţile de Fier I.
ÎN LUME
1987 - S-a sinucis în închisoarea de la Spandau Rudolf Hess, politician naţionalist-socialist, condamnat în procesul de la Nürnberg la închisoare pe viaţă pentru "complot împotriva păcii mondiale" şi "urzirea unui război de agresiune"; a fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar în 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (după Göring) al Führerului.
NĂSCUŢI LA 17 AUGUST
1905 - Ada Falcon, cântăreaţă argentiniană supranumită "împărăteasa tangoului" pentru interpretările unice ale celebrelor tangouri argentiniene (m. 2002);
1943 - Robert De Niro, actor şi regizor;
1960 - Sean Penn, actor şi regizor.

 

Click istoric
Astăzi se împlinesc 84 de ani de la moartea scriitorului Ioan Slavici. S-a născut la 18 ianuarie 1848 în comuna Siria de lângă Arad. Debutează în 1871 cu o comedie publicată în revista Convorbiri literare, dar vocaţia lui de prozator se concretizează în 1881, cu volumul "Novele din popor". La Bucureşti este secretar al unei comisii de documente istorice, profesor la Liceul "Matei Basarab" şi redactor la Timpul. În 1882 este ales membru corespondent al Academiei, secţia istorică. Mai târziu întemeiază ziarul Tribuna şi publică volume de nuvele şi romane, precum şi volume cu caracter memorialistic. Moare la 17 august 1925 în casa fiicei sale, Lavinia, din Crucea de Jos, Panciu.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
În credinţele populare, Soarele, personificare a astrului zilei, se trezeşte ca orice gospodar dimineaţa şi se odihneşte noaptea. El are trăsături şi calităţi umane: "Soarele dimineaţa când se scoală e copil de şapte ani şi cât umblă toată ziua, până seara, capătă o barbă albă, până la brâu. Ma-sa îl scaldă în lapte dulce şi iar se face copil"; "Soarele e om. Acolo în mare are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sunt aşa rotunde că vin laolaltă, dar în mijloc este om cu cruce în spate". Soarele care întinereşte dimineaţa când se scoală şi îmbătrâneşte seara, când se culcă, moare şi renaşte la Crăciun şi Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, ajunge în plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, când ziua devine cea mai mare din an. (Profesor Ion Ghinoiu)

 

"Încă o zi infectă..."
17 AUGUST 1875
"În dimineaţa asta mă simt bine; cu excepţia unei dureri intercostale" (Victor Hugo)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar