Ziua Europeană a Parcurilor
Este ziua 145 a anului ● Au mai rămas 221 de zile
Ziua Europeană a Parcurilor
Este ziua 145 a anului ● Au mai rămas 221 de zile
Soarele
Răsare la 5:39 ● Apune la 20:46
Luna
Răsare la 00:05 ● Apune la 8:40
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 28 mai ● Lună nouă 3 iunie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 10 iunie ● Lună plină 18 iunie
Sărbătoare creştină
Cuviosul Simeon a trăit în zilele bătrînului Iustin. În cea de-a treisprezecea iarnă pe care a trăit-o, Simeon, însoţit de părinţii săi, a intrat într-o zi de duminică în biserică. El a auzit cuvintele Sfintei Evanghelii, care se refereau la Fericirile date de Iisus Hristos. A rămas uimit şi a încercat să afle de la un bătrîn ce înseamnă. Iar bătrînul, fiind inspirat de Duhul Sfînt, i-a arătat calea pe care trebuia să o urmeze. Îndată şi-a manifestat dorinţa de a trăi după cuvîntul Evangheliei. Nu s-a mai întors acasă şi a intrat într-o mănăstire. Şi-a învins toate grijile lumeşti. A avut o viaţă cumpătată.● Calendar creştin-ortodox: Cuv. Simeon; Sf. Mucenic Serapion; Sf. Muceniţă Marciana (astăzi); A treia aflare a capului Sfîntului Ioan Botezătorul; Sf. Mucenic Celestin (mîine)
● Calendar romano-catolic: Sf. Fecioară Maria, Ajutorul Creştinilor; Sf. Donaţian şi Rogaţian, mucenici (astăzi); Sf. Beda Venerabilul; Sf. Grigore al VII-lea; Sf. Maria Magdalena de’Pazzi, fecioară (mîine)
● Calendar greco-catolic: Cuv. Simeon din Muntele Minunat, călugăr (astăzi); A treia aflare a capului Sfîntului Ioan Botezătorul (mîine)
Click istoric
La 24 mai 1947, Adunarea Deputaţilor a votat Legea pentru înfiinţarea şi funcţionarea Oficiilor Industriale, prin intermediul cărora statul intervenea în activitatea întreprinderilor de stat, cît şi privat-capitaliste grupate în oficii. Oficiile, împreună cu Ministerul Industriei şi Comerţului stabileau planurile de producţie şi asigurau îndeplinirea lor, se îngrijeau de procurarea şi repartizarea materiilor prime, a semifabricatelor şi produselor finite, tratau şi realizau vînzări în străinătate, stabileau nevoile de import la materii prime, semifabricate şi utilaje, îndrumau şi controlau procesul de producţie, făceau propuneri pentru noi investigaţii ş.a.S-a întîmplat azi
În RomâniaSîmbătă, 24 mai
● 1894 – Înfiinţarea la Bucureşti, a Comitetului naţional studenţesc, care editează gazeta Tinerimea română, tribună de luptă şi de solidarizare cu memorandiştii, cu colaborarea unor personalităţi marcante ca: B.P. Haşdeu, V.A. Urechia, Al. Vlahuţă, B. Ştefănescu Delavrancea.
Duminică, 25 mai
● 1987 – Vizita oficială de prietenie în România a lui Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al CC al PCUS. Autorităţile iau măsuri speciale pentru ca în presa din RSR să nu apară nici un fel de informaţii privind politica de "glasnost" şi "perestroika" iniţiată de noua conducere în URSS.
În lume
Sîmbătă, 24 mai
● 1973 – Academia de Ştiinţe din New York o primeşte, ca membru activ, pe Elena Ceauşescu.
Duminică, 25 mai
● 1985 – Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
Născuţi la 24 mai
1941 – Bob Dylan, poet, compozitor, cîntăreţ, chitarist;
1954 – Florin Iaru, poet.
Născuţi la 25 mai
1941 – Vladimir Voronin, preşedinte al Republicii Moldova;
1975 – Lauryn Hill, cîntăreaţă.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Adăpostul postum construit din lemn după modelul casei ţărăneşti are o bogată sinonimie locală: sicriu, coşciug, copîrşeu, tron, raclă, ladă, jgheab, lemn, sălaş, casă de brad, luntre. În Moldova şi, local, în alte zone ale ţării, sicriul are una sau două ferestruici pătrate, dreptunghiulare sau triunghiulare în pereţii laterali ai sicriului, de o parte şi de alta a capului închise, uneori, cu geam. Pereţii locuinţei postume sînt îmbrăcaţi în pînză albă, precum pereţii casei văruiţi cu var. Sicriul preia două funcţii de bază ale casei obişnuite (odaie pentru somn, cămară pentru alimente). Acolo sînt aşezate cu grijă obiecte menite să-i asigure defunctului un somn odihnitor (pernă, cearşaf, pătură sau cergă sub mort), merinde pentru drum (colac în mînă sau pe mîna mortului, nuci, mere), mijloace de iluminat (lumînare, toiagul de ceară) şi de aprins focul (amnarul şi iasca, chibritul şi chiar bricheta), obiecte obişnuite pentru toaletă (săpun, pieptene, oglindă, briciul pentru bărbierit, batistă, prosop), obiecte şi unelte specifice omului călător (traista pentru merinde, bani în buzunare, băţul sau toiagul de sprijin), obiecte specifice numai unor morţi (ochelari, fluier la ciobani, păpuşă la mamele cu copii mici, cîrja pentru invalizi, ţigări, brichetă pentru fumători) şi obiecte pentru dovedirea comunităţii de credinţă din care a făcut parte mortul (iconiţă sau pistornic pe piept, cruciuliţă) şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)Citește pe Antena3.ro