x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 8 august 2008

8 august 2008

08 Aug 2008   •   00:00

Este a 8-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai ramas 6 zile
Este ziua 221 a anului ● Au mai ramas 145 de zile



Este a 8-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai rămas 6 zile
Este ziua 221 a anului ● Au mai rămas 145 de zile

Sărbătoare creştină

Sfîntul Miron s-a născut în Avrachi, cetate în Insula Creta. Era plugar şi ajuta săracii din roadele ce i se făceau. Milostenia la el era peste firea omenească. Se spune că a prins la aria lui 12 oameni, care îşi umpluseră sacii cu grîu şi se chinuiau să-i ridice pe umeri, neîndurîndu-se să deşerte din saci. El, în loc să-i certe, se străduia cu dînşii să-i ajute, ridicînd cu mîna sacul fiecăruia şi punîndu-i-l pe umeri. A fost hirotonit preot în sfînta Biserică a lui Dumnezeu. Cînd a încetat prigoana asupra creştinilor a fost făcut arhiereu al Cretei şi a înfăptuit multe minuni. La vîrsta de 100 de ani s-a mutat către Domnul.

S-a întîmplat azi
În România

● 1940 – Decretul-lege privitor la starea juridică a locuitorilor evrei din România introduce o serie de discriminări faţă de evrei (interzicerea de a achiziţiona proprietăţi rurale şi de a purta nume româneşti, concedierea, în decurs de trei-şase luni, a salariaţilor evrei din instituţiile publice); un alt decret-lege (8 august) interzice "căsătoriile între evrei şi românii de sînge";
● 1947 – Jurnalul Consiliului de Miniştri privind raţionalizarea consumului de pîine şi de mălai; ulterior, sistemul de raţii s-a extins şi asupra altor principale produse alimentare şi industriale, cantităţile fiind stabilite, în principal, în raport cu greutatea muncii fiecărei categorii de cetăţeni.

În lume
● 1963 – Reprezentanţii guvernului român semnează concomitent, la Washington, Moscova şi Londra, Tratatul privind încetarea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic
şi sub apă (încheiat la 5 august, la Moscova, de SUA, URSS şi Marea Britanie).

Născuţi la 8 august
● 1937 – Dustin Hoffman, actor;
● 1968 – Florin Prunea, directorul Departamentului Relaţii Internaţionale din cadrul FRF.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Atîrnarea greutăţilor pe ambele capete ale băţului a însemnat descoperirea de către omul preistoric a principiului echilibrului şi, desigur, a unui nou sistem de transport: cumpăna şi cobiliţa. În Oltenia, cobiliţa a fost folosită în mod curent pentru transportul găleţilor cu apă, iar ţăranii din jurul Bucureştilor îşi transportau la începutul secolului al XX-lea laptele şi produsele lactate pe străzi şi spre pieţele Capitalei cu ajutorul cumpenei purtate pe umeri. Pe sistemul cumpănirii poverii se bazează şi transportul cu "desagii". Importanţa lor pentru transportul tradiţional şi contemporan este atît de mare, încît în unele zone ale ţării au devenit piesă obligatorie a portului popular. Asemănător hainelor propriu-zise, desagii pot fi "de sărbătoare", "de tîrg" şi "de zile lucrătoare". Alternanţa dungilor în două culori ale ţesăturii, alb-negru sau alb-gri, reprezintă una dintre primele soluţii cromatice folosite de om. Ingeniozitate şi spirit practic se degajă şi din alte sisteme de transport tradiţional: "crosnia" (lemne sau vreascuri purtate în spinare), cîrligul de lemn etc. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar