* Mărţişoare! Şi anul acesta face senzaţie superba expoziţie de mărţişoare. Duble, gros aurite, argint şi argint aurite. Medalioane şi pandantive cu lănţişoare de purtat la gât. Începând de la 25 bani bucata în sus. La Magazinul G. Apostoleanu, Calea Victoriei 36, Bucureşti. Telefon 29/73.
* Mărţişoare de aur şi argint, modele noi, la Schmidt&Stratulat, Victoriei 53. Preţuri ieftine.
* Mărţişoare, luxoase şi drăguţe! Mai ieftin ca oriunde, la Ceasornicăria Colţea.
* Mărţişoare fine, la Fraţii Roller. Strada Smârdan, 35, etaj I, telefon 13/10.
Pentru tenul frumos
Doamnă, Făina de Migdale “Vorel” à la Violette este cel mai necesar articol de toilete, compusă în special pentru persoanele cu pielea sensibilă. Conservă tenul întotdeauna alb şi fraged. Cutia mică – 0,80 bani. Cutia mare, de ½ kg, lei 2,50. La toate farmaciile şi drogueriile cu numele “Vorel”.
Moda. Garniturile din galoane
Pentru a garnisi tunicile se fac multe galoane, unele cu margini drepte, altele decupate, cu colţi ascuţiţi, rotunzi sau pătraţi. Cele mai multe din aceste galoane se fac din mătase foarte strălucitoare, în culori vii, brodate cu fir de aur sau argint, amestecat cu desenuri brodate cu mătase neagră. Cu galoane perlate, cu leze de tul perlate, cu ghipiurile noi şi cu dantele care se colorează ca stofa, se fac garnituri splendide, care nu costă prea mult când cineva ştie să le aleagă. Perlele, care sunt la modă anul acesta, sunt de două feluri: perle rotunde mici şi perle lungi şi subţiri; cele dintâi se întrebuinţează la lezele perlate; cele de al doilea pentru arabescurile cu ghirlande.
Câteva detalii ale garniturilor
Unele leze sunt brodate foarte bogat, cu perle strălucitoare de cristal transparent sau cu perle de jais negru strălucitor; acestea sunt cusute pe un fond de tul negru, ale căror efecte sunt cu totul diferite. Galoanele perlate sunt inspirate de moda broşeurilor. Fondul şi florile sunt ombrate, ca desenurile broşeurilor. Aceste galoane nu sunt frumoase transparente, pe un un fond deschis, ele se detaşează admirabil pe un fond negru.
Fondul Djuvara
Din biblioteca răposatului Alexandru G. Djuvara s-a remis Baroului Capitalei 477 volume legate, de drept şi economie politică, iar Fundaţiunii Universitare “Carol I”, 1.288 volume legate şi 200 nelegate de literatură şi istorie. Asemenea s-a dăruit Pinacotecii Statului tabloul pictat de Alexandru G. Djuvara “Entrée de Bois à Clamart”, care a fost expus la Salonul din Paris în 1880 şi pentru care ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice a exprimat mulţumirile sale dlui T.G. Djuvara, ministrul nostru la Bruxelles.
Din “Universul”, 1 martie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache