Criza guvernamentala s-a declarat. In consiliul de ministri care s-a tinut ieri, s-a examinat din nou situatiunea si s-au discutat toate propunerile menite a inlatura o schimbare de guvern.
In fata blocului opozitiei si a actiunii de rasturnare care continua cu inversunare, guvernul opune blocul fruntasilor conservatori, care s-au hotarat sa nu accepte alcatuirea unei alte formatiuni ministeriale coservatoare, decat daca regele se va angaja formal a mentine noua formatiune cel putin un an. In acest caz, noul minister conservator va proceda la rezolvarea chestiunii tramvaiului. Daca insa regele va refuza luarea unui astfel de angajament – ceea ce guvernamentalii prevad – atunci se va declara suveranului ca dnii G. Cantacuzino, Th. Rosetti, Olanescu si Titus Maiorescu nu vor accepta nici unul insarcinarea de a forma noul guvern, daca eventual suveranul ar incerca o asemenea combinatiune. Aceasta comunicare a fost insarcinat s-o faca regelui, in numele guvernului si Partidului Conservator, d. G. Cantacuzino, care va solicita azi o audienta la suveran. (…)
In cercurile autorizate ale Opozitiei se afirma ca blocul ambelor partide de opozitie nu se va desface decat numai in cazul in care conservatorii vor ceda in chestiunile politice in care opozitia-unita a luat angajamente solemne asupra carora nu poate reveni.
In ce priveste o intelegere intre guvern si partidul conservator-democrat, ea nu se va putea realiza decat daca conservatorii vor primi anumite conditiuni de principii cu privire la reforma electorala si la reforma administrativa si anumite conditiuni la formarea cabinetului si la alcatuirea viitorului parlament. (Din 'Dimineata', 8 martie 1912; text selectat de Magda Cristina Ursache)