Ilustraţiunea Romănă, 15 iunie 1938:Graţie iniţiativei societăţilor particulare de iubitori ai munţilor noştri, principalele drumuri ale Carpaţilor sunt presărate cu adăposturi frumoase şi practice.
Ilustraţiunea Romănă, 15 iunie 1938
Graţie iniţiativei societăţilor particulare de iubitori ai munţilor noştri, principalele drumuri ale Carpaţilor sunt presărate cu adăposturi frumoase şi practice.
Pentru cei care ştiu să guste frumuseţea ascensiunilor, cari vor să-şi umple sufletul cu imaginile admirabile ale inălţimilor şi totodată să-şi primenească plămănii cu aerul ozonat al pădurilor de brazi, drumul munţilor nu mai este o intreprindere aventuroasă, lăsată la voia intămplării.
Cei cari simt nevoia să evadeze din aerul inăbuşitor al oraşelor, mai ales in aceste zile de inceput de caniculă, pot să practice sportul lor favorit, in condiţiuni căt mai civilizate, fiind siguri că la capătul unei zile de osteneală, după urcuş, vor găsi un adăpost cu paturi moi şi măncare caldă.
Putem spune că astăzi, graţie iniţiativei societăţilor particulare de iubitori ai munţilor noştri, principalele drumuri ale Carpaţilor sunt presărate cu adăposturi, din cele mai frumoase şi mai practice. Aproape toate cărările principale de munte sunt jalonate de indicaţiuni, iar pentru locurile cele mai pitoreşti ale Carpaţilor se află mijloace rapide şi ieftine de transport. Acum, la inceputul noului sezon turistic de vară, putem spune că drumeţia carpatină se face la noi in condiţiuni tot atăt de civilizate ca şi in ţările cu o veche tradiţie turistică.
Căteva recente ascensiuni in munţii Cibinului şi ai Făgăraşului ne-au dat prilejul să vedem căt de bine sunt organizate - pentru turişti - aceste minunate drumuri de munte, cu privelişti din cele mai frumoase şi mai sălbatece din lume.
După ce te-ai căţărat pe poteci, pe unde se ivesc fugitiv caprele negre, după ce ai admirat dela inălţimi ameţitoare, privelişti alpine de un farmec rar, rupt de oboseală, dar cu sufletul plin de imaginile unei vieţi purificate, mai sincere şi mai aproape de cer, apariţia indepărtată a unui adăpost, răsărit ca prin farmec in mijlocul unei poeni adăpostite de piscuri inalte e parcă un dar dumnezeesc.
In munţii Făgăraşului, cari prezintă un deosebit interes pentru alpinişti, deoarece posedă cel mai inalt vărf al Carpaţilor, frumosul Negoiu, a cărui ascensiune oferă una din cele mai fermecătoare privelişti de munte, se află numeroase cabane de adăpost, ridicate de societatea "Carpatina ardeleană a turiştilor".
Astfel, la trei ore dela Streze şi Uprea Cărţişoarei, urcănd pe un drum plin de farmec pe Valea Bălei, poposim la ora amiezii la casa "Bălea", la o inălţime de 1.234 m. E un adăpost vast, de lemn, clădit in stil şviţerian, in imediata apropiere a unei cascade, al cărei susur se aude ca glasul a sute de păsări gureşe.
Sunt 12 camere şi o mansardă, cu bucătărie şi cămară, putănd adăposti 60-70 de persoane. Sunt 40 de paturi cu saltele de lănă, perini de fulgi şi cearşafuri, restul avănd numeroase saltele de paie. Un restaurant, cu băuturi şi apă minerală, poate aproviziona pe toată lumea. In mijlocul naturei sălbatece, oferind un peisaj alpin unic, casa de adăpost dela cascadă e o adevărată binecuvăntare pentru turişti.
Vorbind de adăposturile din aceşti munţi, nu putem trece cu vederea casa "Bărcaciu", la
1.500 m inălţime, frumos amenajată pentru primirea oaspeţilor, ca şi casele "Sighişoara" şi "Urlea", situate pe valea Sămbetei, in unul din cele mai frumoase ţinuturi alpine romăneşti.
Şi acum nu putem să spunem celor cari inţeleg frumuseţea munţilor noştri decăt: Drum bun!