Consideră că in toate genurile de film există reuşite şi rateuri. Bucuria este să trimită oamenii la ceea ce el crede că sunt reuşite, iar "utilitatea" socială - să nu ii trimită la rateuri. Astăzi, criticul de film Alex Leo Şerban implineşte 48 de ani.
"Trăim intr-o lume cinică..."
Consideră că in toate genurile de film există reuşite şi rateuri. Bucuria este să trimită oamenii la ceea ce el crede că sunt reuşite, iar "utilitatea" socială - să nu ii trimită la rateuri. Astăzi, criticul de film Alex Leo Şerban implineşte 48 de ani.
"Un critic (se presupune că) a văzut mai multe filme decăt un spectator obişnuit şi, mai ales, ştie de ce anumite filme sunt mai bune ca altele. In general, filmele foarte bune sunt artă, celelalte sunt doar divertisment. Nu am nimic contra divertismentului, insă o artă - chiar şi a şaptea, cum e Cinematograful - nu poate fi «reprezentată» numai de el. Deci criticul este avocatul artei cinematografice pe lăngă un public care preferă - masiv - divertismentul. O meserie foarte ingrată, după cum se vede! Am ales-o din comoditate - recunosc. Fiind, de felul meu, un hedonist şi cel mai mult plăcăndu-mi să văd filme, m-am găndit: care este următorul lucru care mi-ar face mare plăcere? Să vorbesc despre filme! Cum vorbitul nu se plăteşte, am «ales» scrisul... imi plac toate filmele, indiferent de gen. Nu pun «haina de critic» la «ocazii speciale». Sunt critic exact in aceeaşi măsură in care sunt spectator. Cănd văd un film, sunt un spectator obişnuit; cănd scriu despre el, sunt critic.
Nu am relaţii foarte apropiate cu regizorii - consider că e mai «sănătos» aşa - , dar mi s-a intămplat să fiu sunat de unii şi alţii pentru a-i lămuri de ce am scris una sau alta. Cel mai neaşteptat a fost un telefon de la Lucian Pintilie... dar nu am de gănd să dezvălui ce am vorbit.
Cinematografia nu mai poate lupta cu televizorul, bătălia a fost căştigată - din păcate - de acesta din urmă... Revanşa este că şi el trebuie să dea filme. Problema este că la televizor vezi numai filme comerciale, celelalte (zise «de artă») sunt izolate pe canalele de nişă - de parcă ar fi ciumate. Cinematograful romănesc e «pe val» acum, nu ştiu căt o să dureze această modă. Dar nu văd nimic rău in asta: cănd am fost noi, oare, la modă in o sută de ani de cinema mondial?! Trebuie bătut fierul căt e cald; trebuie lăsaţi tinerii să facă filme! E cinic, dar trăim intr-o lume cinică; pe cei mai in vărstă nu prea ii mai aşteaptă nimeni nicăieri...
Cea mai recentă intămplare ciudată s-a petrecut acum căteva zile; eram la Taormina, la festivalul de film, cănd am primit următorul SMS: «Cu ocazia implinirii minunatei vărste de 32 de primăveri (nota mea: aş vrea eu!), iţi urez să fii la fel de simpatic & talentat şi la 48 de ani (notă: vărsta mea reală!).» Era semnat «m.m.», dar nu cred că era de la idolul meu (Marilyn Monroe) şi, oricum, n-a nimerit ziua: era abia 21 iunie... Aşa că ce pot să-mi doresc in restul anului decăt să mi se spună că am implinit «32 de primăveri»?"
Realizare
"Prima mea carte, Dietetica lui Robinson, a fost nominalizată şi la Premiile Romăniei literare, şi la cele ale Uniunii Scriitorilor. Cred că cei care m-au nominalizat mă simpatizează: eu mă consider un scriitor de duminică"
Alex Leo Şerban critic de film