"Pentru mine, familia este cea mai importantă. În rest, pe plan profesional, eu sunt un cercetător pasionat şi îmi place să scriu lucrări. Cele mai mari satisfacţii profesionale le-am avut în construcţia facultăţii...", ne spunea fostul decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, prof. dr Cătălin Zamfir. Ieri a împlinit 68 de ani.
"Pregătesc o carte, un fel de istorie subiectivă a sociologiei româneşti după 1944. Sper că o să iasă spre sfârşitul lunii septembrie. O aştept cu nerăbdare! Îmi pregătesc cursul «Paradigmele explicaţiei în sociologie». Este foarte important ca studentul nostru nu numai să înveţe cum să descrie realitatea socială, dar şi cum să o explice sau să o prevadă.
Când eşti foarte tânăr, treci printr-o mică criză de adolescenţă. Începi să-ţi pui diverse probleme. De ce lucrurile se întâmplă aşa cum se întâmplă. Aşa am ajuns la filozofie şi am găsit răspunsul întrebărilor mele. Apoi, am decis să mă îndrept către etică, căutând aceleaşi răspunsuri. Însă am fost nemulţumit, fiindcă etica îmi spunea ce e bine, ce trebuie să fie, dar nu găseam răspunsul bun. Cu toţii ştim ce este etica, dar ne comportăm exact altfel. Întrebarea este de ce oamenii se comportă altfel decât tot ce ei consideră că ar fi bine. O întrebare pe care şi-a pus-o şi Aristotel... Oamenii ştiu ce e bine, dar se comportă altfel. Tot căutând răspunsul acestor întrebări, am dat de sociologie. Nu era o profesie tocmai populară, nici nu era acceptată în perioada aceea. Mi-am spus că asta e profesia pe care vreau să o urmez. Pentru un sociolog, cred că este foarte importantă corectitudinea faţă de el şi faţă de ceilalţi. Un sociolog care vrea să trişeze nu va fi niciodată sociolog. Nu poţi să trişezi în sociologie, nu îi poţi minţi pe alţii, nu poţi să te minţi pe tine, trebuie să fii foarte obiectiv. Acesta este un lucru fundamental. Al doilea principiu este că trebuie să iubeşti oamenii. Trebuie să fii dedicat. Dacă nu eşti dedicat şi nu ai un gram de optimism şi de lipsă de egoism, nu poţi fi sociolog adevărat. Plus că mai trebuie să fii şi isteţ. Sociologia are un avantaj şi un dezavantaj. Absolventul de sociologie are un câmp profesional extrem de larg. Un alt avantaj este că absolventul are o viziune mult mai generală şi orice ar face în profesiunea pe care o alege se va cunoaşte că pune sufletul acolo, dar şi bagajul său de sociolog. Una dintre marile probleme ale societăţii actuale este supraspecializarea. Ceea ce înseamnă că omul îşi face datoria la locul lui de muncă, dar pierde viziunea politică. Nu înţelege globalitatea, şi de aceea face şi multe erori. Probabil că multe dintre crizele cu care ne confruntăm profită de imaginaţia sociologilor. Este o şansă pentru sociologi, dar şi pentru societate."
Citește pe Antena3.ro