x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Cristian Hera

"Astăzi e ziua ta...": Cristian Hera

de Ramona Vintila    |    18 Dec 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Cristian Hera
Sursa foto: Rompres foto/

A fost director ştiinţific şi director general al Institutului de Cercetări pentru Cereale şi Plante Tehnice de la Fundulea. Din 2001 este preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti". Cristian Hera işi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.

A fost director ştiinţific(12 ani) şi director general (9 ani) al Institutului de Cercetări pentru Cereale şi Plante Tehnice de la Fundulea. Din 2001 este preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti". Cristian Hera işi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.

"Mărturisesc că sunt surprins, dar onorat de alegera dumneavoastră de a fi sărbătoritul Jurnalului Naţional la rubrica «Astăzi e ziua ta». Sunt surprins pentru că domeniul in care imi desfăşor activitatea de peste 50 de ani, «ştiinţa solului - cu privire specială la studiul fertilităţii solului, nutriţiei plantelor şi valorificarii ingrăşămintelor», nu este unul «senzaţional». Pentru mine este insă de extremă importanţă, actualitate şi de mare perspectivă. Ce pericol poate fi mai mare pentru omenire, pentru viitorul unei agriculturi durabile şi performanţe decăt degradarea solului, indiferent dacă se produce prin exportul de elemente nutritive din sol o dată cu recolta, sau prin eroziune, acidifiere, salinizare, deşertificare, poluare ori prin alte forme de degradare? Viitorul producţiilor agricole depinde de respectul şi grija pe care o vom acorda pămăntului, «sănătăţii acestuia», rezervei sale in elemente nutritive şi apă.

Pentru elucidarea cu un grad ridicat de exactitate a evoluţiei fertilităţii solului, am organizat, incepănd din anul 1966, experienţe de lungă durată cu ingrăşăminte, după o concepţie unitară, in diferite condiţii de climă şi sol şi sisteme de agricultură, Romănia devenind astfel singura ţară din lume care dispune de o reţea geografică cu asemenea experienţe.

Este momentul ca, o dată cu integrarea Romăniei in UE, să acţionăm cu toate forţele pentru punerea in valoare a enormului potenţial al agriculturii ţării noastre, incăt ţara noastră să devină un competitor real pe piaţa internaţională.

Pentru realizarea acestor deziderate, cercetarea ştiinţifică romănească trebuie să contribuie esenţial. Acesta este motivul pentru care milităm, impreună cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Invăţămăntului şi Cercetării, să promovăm actul legislativ privind organizarea şi funcţionarea activităţii de cercetare din agricultură, industria alimentară, silvicultură şi protecţia mediului, iniţiat de un grup de parlamentari, act care va conduce la normalizarea şi stimularea activităţii de creaţie ştiinţifică in sprijinul introducerii performanţei in agricultura Romăniei.

Imi doresc din tot sufletul ca această iniţiativă parlamentară să se transforme căt mai curănd posibil in Lege. Această realizare ar contribui la menţinerea liniştii care imi este dată de familia mea, soţia, copiii şi nepoţii, care reprezintă tezaurul creator de bucurii şi satisfacţii sufleteşti."

Părere de rău

"Dacă regret ceva? Da, pentru că nu am realizat atăt căt aş fi dorit. Nu am realizat pentru că «soarta a hotărăt» ca o mare parte a activităţii mele să o dedic actului de conducere şi coordonare sau, cum se spune acum,«managerial»."

Cristian Hera, preşedintele Academieide Ştiinţe Agricole şi Silvice"Gheorghe Ionescu Siseşti"

×
Subiecte în articol: calendar