x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Daniel Grigorie!

Astăzi e ziua ta... Daniel Grigorie!

de Ramona Vintila    |    27 Iun 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Daniel Grigorie!
Sursa foto: Romeo Răileanu/

"Mi-e dor de o Românie performantă!"



"Am visat întotdeauna să fiu un bun medic, să fiu profesor, să-i învăţ pe ceilalţi atât cât ştiu, atât cât pot şi să contribui în felul ăsta la dezvoltarea specialităţii şi profesiei mele. Vreau ca instituţia al cărei director medical sunt să devină cât mai repede o siglă importantă în endocrinologia europeană", mărturisea directorul medical al Institutului de Endocrinologie Parhon, conf. univ. dr Daniel Grigorie. Mâine împlineşte 51 de ani. La mulţi ani!

"Aprecierea pacienţilor nu are egal. Dacă ar fi să valorizăm - ceea ce nu se face - ce este mai important sau mai preţios pentru un om, cred că medicii sunt într-o situaţie favorizată, pentru că vorbele pacienţilor sunt ceva inegalabil. «Să fiţi sănătos, să ne trataţi şi pe noi» sunt lucruri care, spuse, par banale, dar când vin din gura unui om, mai ales vârstnic, înseamnă extraordinar de mult. Cred că nu aş putea compara cu altceva această împlinire. Nu ştiu exact cui trebuie să mulţumesc, dar iată că la această vârstă am ajuns să fiu satisfăcut de ce-am reuşit în viaţă ca medic. Pentru că eu sunt dedicat profesiei mele...", povestea conf. univ. dr Daniel Grigorie.

"Prin educaţie şi profesie sunt un om responsabil, aşa că în astfel de momente mă uit înapoi la cele ce mi-am dorit ca tânăr şi compar în paralel cu şuvoiul nesfârşit al activităţilor curente (pacienţi, cursuri, cercetare, conferinţe, şedinţe). Ca tânăr eram obsedat de cunoaştere şi de împărtăşirea ei, astfel că mi-am dorit să fiu profesor. Profesorul meu de semiologie, un medic remarcabil, mi-a spus că dacă vreau să fiu un doctor bun trebuie să învăţ patru ore pe zi. Eu am făcut asta cel puţin şase ore pe zi de când mă ştiu. Medicina este un drum lung şi anevoios, presărat cu mari satisfacţii, dar şi insatisfacţii. Am avut şansa să cunosc şi să învăţ de la oameni mari, unii uriaşi, atât în ţară, cât şi în străinătate. La rândul meu, am creat în România o şcoală de profesionişti în domeniul metabolismului osos şi osteoporozei, care publică an de an la congrese de profil sau îşi continuă cariera în universităţi americane şi occidentale. De la cei care lucrează cu mine am câteva exigenţe minime: să-şi dorească să fie profesionişti, corectitudinea în ştiinţă (apropo - la Harvard deviza este «veritas») şi să fie dedicaţi.

Sistemul medical românesc ar putea fi mai performant: dacă ar accepta instituţii medicale de top conduse de profesionişti, cu finanţare adecvată, inclusiv accesul preferenţial la echipamente şi reactivi de cel mai bun standard internaţional; prin înlocuirea sistemului de finanţare DRG în spitale, care nu este adecvat specificului morbidităţilor româneşti; prin europenizarea învăţământului medical românesc: moralitate, valoare, performanţă, competitivitate.

Cel mai frumos cadou pe care l-aş putea oferi mie şi colaboratorilor în acest moment ar fi câştigarea unui grant internaţional.

Mi-e dor de o Românie performantă!"

×
Subiecte în articol: calendar