x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Ion Cojar

“Astăzi e ziua ta...”: Ion Cojar

09 Ian 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Ion Cojar

Reputatul regizor Ion Cojar împlineşte astăzi 77 de ani. Îi urăm “La mulţi ani!”.

Reputatul regizor Ion Cojar împlineşte astăzi 77 de ani. Îi urăm “La mulţi ani!”.

 

“Organizez spectacolul «Din în­sem­nările unui necunoscut» la Tea­trul Bulandra. Este o dramatizare făcută de mine de mai multă vreme, şi acum o pun în scenă cu o dis­tri­bu­ţie încântătoare. Am început deja re­pe­tiţiile de câteva săptămâni cu Mihai Constantin, Florin Zamfirescu, Luminiţa Gheorghiu, Vlad Zamfirescu, Marian Râlea, Petre Lupu şi alţii... În distribuţie va fi şi un proaspăt absolvent, un băiat deo­se­bit, unul dintre cei foarte buni care au absolvit vara trecută.

Îmi plac actorii buni, înnăscuţi, cei care ştiu şi pot să înţeleagă că ima­ginaţia substitutivă este cea mai mare calitate a unui actor, adică ca­pa­citatea de a se pune în locul altuia. Pe de o parte, importantă este acţiunea, iar pe de altă parte, serio­zi­tatea, pentru că arta actorului nu este improvizaţia care se vede acum în tot soiul de producţii, mai ales la te­leviziuni unde una-două câte un amator se trezeşte actor. Mi se pare că în momentul de faţă teatrul românesc sau mai bine zis familia foarte numeroasă a ac­torilor români este în pericol de a pierde va­loarea ce înnobi­lea­ză actul scenic, pentru că fără no­ble­ţe, fără stră­lu­ci­re, fără ins­truc­ţie, fă­ră cultură, actoria devine un lu­cru de­ri­zoriu şi chiar lipsit de onestitate.

Nu mă pot felicita pentru nimic, pentru că am să-mi reproşez mult. Îmi reproşez iluziile pe care mi le-am făcut în legătură cu această profesie care, de altfel, este foarte dură. Practic pedagogia şi mai ales pedagogia în arta actorului, şi asta se întâmplă zilnic din 1954, de când am devenit asistent la Institutul de Artă Tea­tra­lă şi Cinematografică. Nu am întrerupt nici o zi activitatea de acolo. Pentru această răbdare pe care am re­u­şit să o întreţin vie, poate, mă pot felicita. Gândirea poate re­cu­noaş­te realitatea, dar trebuie să o şi în­drepte, să o şi corecteze. Gândirea când îşi atinge limitele cu­noaş­te­rii prin raţiune trebuie să se transforme în artă. Aşa spune un mare fi­lo­zof şi creator, Friedrich Nietzsche.

Omul trebuie să afle de timpuriu că e scurt timpul ăsta... Timpul este o realitate pentru pământeni, ceva mult prea scurt. Bătrâneţea apare brusc. Într-o zi îţi dai seama că totul a trecut ca o clipă...

Îmi doresc să-mi iasă bine specta­colul pe care îl repet şi să mă pot îm­prieteni cu cei 57 de studenţi din anul I pe care îi conduc acum la fa­cul­­tate. Este o clasă interesantă şi îmi doresc foarte tare să ne cu­noaş­tem şi să putem deschide primele pagini din manualul de artă a ac­to­rului. Doresc din inimă să se regăsească criteriile de valoare, cel puţin într-un domeniu în care lucrurile se petrec la vedere.”

 

Primejdie

“Mi se pare că în momentul de faţă teatrul românesc sau mai bine zis familia foarte numeroasă a actorilor români este în pericol de a pierde valoarea care înnobilează actul scenic...”

Ion Cojar, regizor

×
Subiecte în articol: calendar