x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta...Ion Stoica

Astăzi e ziua ta...Ion Stoica

de Ramona Vintila    |    14 Ian 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta...Ion Stoica

După 1989 a avut şansa de a face din BCU cea mai modernă instituţie de acest gen. A devenit una dintre structurile info-documentare bine văzute în peisajul european. Profesor doctor Ion Stoica, fost director BCU, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!



"În 1953, când dădeam examen de admitere la Filologie, un profesor căruia îi păstrez o amintire eternă m-a întâlnit în holul facultăţii şi m-a întrebat ce opţiuni am. Opţiunea mea era ca a majorităţii, Limba şi Literatura Română. Iar el mi-a spus: «Cred că greşeşti! Eu am înfiinţat secţia de Bibliologie. Are nişte şanse extraordinare, pentru că este un domeniu aproape nou la noi, un domeniu pe care orice om de cultură îl poate aborda, un domeniu în care nu sunt specialişti şi, ca atare, veţi avea şansa unei experienţe avansate». Am urmat sfatul lui şi am optat pentru bibliologie. M-am aruncat puţin în necunoscut, dar într-un necunoscut care, după aceea, mi-a fost drag.

După Revoluţie, am înfiinţat Secţia de Bibliologie şi Ştiinţa Comunicării de la Universitatea din Bucureşti, întrucât vechea formă înfiinţată de profesorul Tomescu se desfiinţase încă din timpul regimului comunist. De atunci şi până astăzi, când continuu să lucrez acolo ca profesor consultant, încerc să-i învăţ pe toţi cei care au timp să mă asculte şi să mă şi creadă că în domeniul informaţiei totul este complementar. Că nimic nu se termină şi nu se pierde, chiar dacă forme noi, performante de cele mai multe ori, se adaugă modului de comunicare cu care venim din timp. Aşa încât principala mea concentrare este legată de complementaritatea mijloacelor de informare. Merg mai departe deci cu îndemnul de «a citi cartea», chiar dacă ea nu mai este cel mai important mijloc de comunicare al vremii noastre. Merg mai departe cu îndemnul de a rămâne alături de ideea de lectură, chiar dacă există şi alte modalităţi de preluare a mesajelor. Şi îndemnul de a rămâne alături de ideea de studiu, chiar dacă în jurul nostru ideea de studiu este puţin compromisă.

Biblioteca Centrală Universitară a fost, şi a continuat să fie şi după Revoluţie, una dintre cele mai bogate instituţii culturale de la noi. Încă de la înfiinţare s-a impus cu autoritate în peisajul cultural românesc. Aşa încât, venind acolo chiar din 1964 şi având o moştenire cu care orice om de cultură se poate mândri, am încercat să duc mai departe această formidabilă zestre pe care o reprezenta biblioteca. Am făcut-o adâncind tocmai direcţiile de profunzime din cadrul Bibliotecii.
Îmi doresc să duc înainte toate proiectele pe care le am şi îmi doresc să avem, la nivel naţional, evoluţia pe care ne-am dorit-o. Din păcate, în anumite momente, această evoluţie a fost contrazisă. Îmi doresc, totodată, să participăm la dezvoltarea unei Românii mai plină de sensuri şi de profunzime."

×
Subiecte în articol: calendar