Controversatul artist şi politician Mădălin Voicu împlineşte astăzi 56 de ani. Mărturisirile sale…
Controversatul artist şi politician Mădălin Voicu împlineşte astăzi 56 de ani. Mărturisirile sale…
"… Un om care, din păcate, crede în oameni"
"Am două proiecte importante pe care trebuie să le duc la bun sfîrşit anul acesta. Am un concert comemorativ Ion Voicu la Ateneul Român pe care trebuie să-l pregătesc şi am de scos un CD cu muzică rock. Concertul va avea loc în toamnă, dar cum toate evenimentele se succed cu repeziciune, mai ales că este şi an electoral, trebuie să mă ocup de toate aceste lucruri.Sînt un om cu foarte multe bune intenţii, care din păcate crede în oameni, uşor agitat pentru a realiza tot ceea ce şi-a propus. Am un singur scop, în afara problemelor mele cotidiene, să-mi văd copiii realizaţi şi sănătoşi şi, nu în ultimul rînd, încerc să schimb din mers sau prin ceea ce fac eu imaginea despre politicieni. Fără să forţăm nota, politicul românesc este într-o dizgraţie generală şi atunci încerc să fiu, dacă nu un exponent, măcar unul dintre cei care propun o nouă imagine a politicianului român. Politica şi muzica românească actuală sînt în acelaşi kitsch. Probabil că România nu a reuşit să iasă din marasmul în care s-a învîrtit şi de care s-a cantonat în ultimii 20 de ani. Acesta este un motiv serios de meditaţie pentru toţi. Eu, cu forţele mele, atîtea cîte am, încerc să transform cultura românească, în speţă muzica, într-o ofertă profesionistă care să vină din partea românilor talentaţi. În politică trebuie să scăpăm cît mai repede de diletanţi şi parveniţi, altfel politica românească nu va reuşi să convingă nici măcar înlăuntrul ţării, darămite în afară!
Mă întîlnesc cu sute de oameni zilnic, mă opresc şi stau de vorbă cu ei pentru că mi-e drag. Un rezumat al mesajelor pe care le primesc de la oameni este: «Mergi înainte, nu te lăsa!», ceea ce înseamnă că mă bucur de respectul şi de încrederea lor. Din aceste considerente nici nu abandonez această lucrare pe care mi-am propus-o atît în cultură, cît şi în politică. Nemuncind doar pentru mine sau pentru problemele mele personale, nefiind un om individualist, încerc să fiu util societăţii. Unii apreciază, alţii nu, nu te poţi bucura tot timpul de admiraţia sau simpatia celor din jur. Unii sînt bucuroşi, alţii sînt mai puţin mulţumiţi de ceea ce faci. Important este ca după ce pleci la Doamne-Doamne să rămînă în urma ta ceva bun.
Momente de cumpănă? Am avut două mari supărări în viaţă – prima oară cînd am pierdut un copil şi a doua oară cînd l-am pierdut pe tata. Acestea sînt lucruri care li se întîmplă oamenilor în general, nu ştiu dacă puteam să fiu ferit de asemenea necazuri, dar poate că ele m-au călit. Am avut şi foarte multe realizări şi bucurii pe care nu le pot uita. Fiind o fire optimistă şi un idealist convins, îmi rezerv dreptul să cred că viaţa este frumoasă dacă o trăieşti frumos, colorat, cu spirit şi cultură. Contează foarte mult să fii educat şi liber.
Nu am avut parte de probleme foarte grave din punctul de vedere al statutului meu sau al formelor în care un om cred că trebuie să se dezvolte. Nu am fost sărac, dar nici bogat! Ştiu că banul e ochiul dracului şi mi-a ajutat Dumnezeu să fiu un om care să nu ducă lipsă de nimic. Sacrificii facem toţi, eu fac sacrificii în fiecare zi şi nu mă vait, pentru că îmi place să muncesc. Este urît sau trist dacă faci sacrificii, munceşti şi îţi dai seama că nu realizezi nimic. Asta e cea mai mare tragedie şi de asta mă feresc ca de tămîie.
În muzică nu am dezamăgiri şi nu cred că muzica poate aduce cuiva necazuri, lucruri rele sau supărări. Eu sînt necăjit că nu pot să mă ocup mai mult de muzică şi că nu pot să mă întorc la meseria mea de bază. În politică, sigur că am destul de des decepţii şi mă deprimă nu atît faptul că unii dintre noi încearcă să fie mai dinamici, alineaţi unei conduite europene, ci că lumea din jur, oamenii care sînt greşit construiţi sau care au o mentalitate malefică sau care nu sînt convinşi că a face politică este pentru ceilalţi, nu pentru tine sînt din ce în ce mai mulţi. Oamenii interesaţi, oamenii cu scopuri meschine, oamenii care fac compromisuri după compromisuri şi uită că ei de fapt reprezintă politica românească sînt ca ciupercile după ploaie. Oamenii cu bună intenţie şi cu capacitatea de a face schimbări pozitive sînt practic înghiţiţi de această bubă malignă a politicii româneşti. Din păcate, maneaua s-a extins şi în politică şi nu a rămas cantonată numai în muzică.
Nu am trăit din vise. Eu mi-am dorit ceva şi am realizat. De obicei, am avut destul de mult echilibru să nu-mi doresc ceva ce nu pot face. În general, oamenii care sînt cu capul în nori au mai puţine şanse de izbîndă. În mare măsură, tot ceea ce mi-am propus am realizat, ce nu, continuu să clădesc. Mi-aş dori să găsesc cît mai mulţi oameni care să vorbească aceeaşi limbă cu mine şi aceasta nu este ţigănească sau românească. Este vorba de un limbaj al moralităţii, al educaţiei. Dacă vrei să te simţi bine, faci bine întîi celorlalţi şi după aceea ţie.
Îmi doresc foarte tare să am copii care să poată lua viaţa în piept cu seriozitate şi cu echilibru şi mai vreau să spun că iubesc foarte mult, sînt îndrăgostit de tineretul românesc, căruia îi doresc mai multă luciditate pentru că a învăţa înseamnă pînă la urmă a impune celorlalţi să te respecte."
Citește pe Antena3.ro