x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Maria Voinea!

Astăzi e ziua ta... Maria Voinea!

de Ramona Vintila    |    30 Iun 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Maria Voinea!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

Prorector al Universităţii Bucureşti, Maria Voinea îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



A dedicat mare parte din timp, energie şi cunoaştere studenţilor săi dragi, sociologi, jurişti, psihopedagogi, cu care se mândreşte. Îi consideră partenerii săi profesionali, prietenii săi, îi respectă şi se bucură de succesele lor. A fost primul decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar cariera de profesor universitar i-a adus satisfacţia muncii temeinice. Prorector al Universităţii Bucureşti, Maria Voinea îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

În anii de maturitate profesională, prof. Univ. dr Maria Voinea a rezervat un loc special doctoranzilor, în pregătirea cărora s-a implicat cu mintea şi cu sufletul, sugerându-le metafora care a marcat-o în mod deosebit: "Orice ideal social e ca steaua polară luată ca îndreptar ca să-ţi arate direcţia în care trebuie să mergi, măcar că la steaua polară nu vei ajunge niciodată. Nu să ajungi la ea e important, ci să depui toate străduinţele tale spre a merge în direcţia ei".

ENTUZIASM
"Pentru orice universitar, spiritul lui iunie este plin de examene, licenţe, dizertaţii, satisfacţii, festivităţi de absolvire. În acest context, aniversarea mea are mai puţină importanţă. Sărbătoare prin muncă, ceea ce nu este rău, cu atât mai mult cu cât nu mi-am pierdut entuziasmul şi bucuria de a trăi din plin fiecare zi.

Profesia de sociolog m-a făcut să descopăr mereu lucruri interesante, iar universul în care trăiesc este inepuizabil în această privinţă. Nu-mi plac rutina, plictiseala, plafonarea; prefer activităţile care necesită soluţii pe termen scurt şi-ţi dau satisfacţia rezolvării lor. Desigur sunt implicată şi în probleme de anvergură care-ţi consumă timp, energie şi-ţi stimulează creativitatea.

La vârsta mea este firesc să mă gândesc mai mult la trecut decât la viitor, să fiu mai mult nostalgică şi mai puţin critică. Nu consider că am pierdut tinereţea, ci, dimpotrivă, mă gândesc la ea ca la o motivaţie permanentă pentru ceea ce sunt provocată să fac în profesia de dascăl şi în funcţia de prorector al Universităţii din Bucureşti.

PĂRERE DE RĂU
Deşi am publicat 12 cărţi de autor şi altele în calitate de coautor - regret că nu am scris pe cât aş fi dorit; în general pot să spun că sunt mai bun orator, decât autor şi după ce public o carte sau un manual universitar mi-e foarte greu să fac referire la el. Prefer să adaptez şi actualizez în permanenţă, să ţin cursuri active, participative, în care studentul să-mi pună întrebări sau să completeze informaţia oferită de mine. Comunitatea universitară are astăzi mai multă vizibilitate; există mobilitate şi dinamism aduse de stagiile în străinătate ale profesorilor şi studenţilor, de cerinţele şi standardele europene.

Am încredere în viitorul tinerilor pe care-i formez şi în puterea lor de implicare şi influenţare. Sper să gândesc aşa şi peste mulţi alţi ani când nepoţica mea, Iris Maria va avea vârsta şi capacitatea de a duce mai departe lucrurile bune lăsate de generaţia mea".

×
Subiecte în articol: calendar