A reuşit prin rezultate personale să ajungă vicepreşedinte WFNS (World Federation of Neurosurgical Societies) şi este măhnit că aceste titluri nu sunt recunoscute in Romănia.Astăzi, prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea işi sărbătoreşte ziua de naştere.
A reuşit prin rezultate personale să ajungă vicepreşedinte WFNS (World Federation of Neurosurgical Societies) şi este măhnit că aceste titluri nu sunt recunoscute in Romănia. Actualmente a primit titlul de Membru Internaţional al Academiei Braziliene de Neurochirurgie. Astăzi, prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea işi sărbătoreşte ziua de naştere.
"Cred că tenacitatea, răbdarea, puterea de muncă, asimilarea căt mai rapidă a cunoştinţelor (din zbor), memoria vizuală şi in final perfecţionarea celor de mai sus sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un chirurg care lucrează in miezul celei mai senzaţionale materii vii, creierul. Cea mai mare mulţumire pentru mine este reincadrarea pacientului in familie, in societate şi in activitatea zilnică. Nu pot să mă laud singur cu vorbele de mulţumire pe care le-am primit, de la simplu «mulţumesc» pănă la cuvăntul «miracol». Cea mai mare realizare a fost atunci cănd, după zece ore de operaţie impreună cu intreaga echipă, chirurgicală şi anestezică, am evacuat un meningiom (tumoră benignă) imens din creier, desigur cu microscopul operator, şi pacientul a doua zi a fost perfect recuperat. Este incredibilă satisfacţia de a opera un pacient in stare de comă şi a doua zi să il vezi complet treaz, cu posibilitate de deplasare. Este incredibilă satisfacţia de a aplica un clip pe o malformaţie vasculară unde chiar cu microscopul nu vezi toate colateralele şi pacientul intr-o săptămănă va putea merge acasă. Este incredibilă satisfacţia de a vedea un copil cu o tumoră imensă (de obicei pe creierul mic) pe care reuşeşti să o indepărtezi in totalitate, şi acesta va putea merge la şcoală! De asemenea, o mare realizare personală o consider crearea Centrului de Excelenţă in Neurochirurgie, şi mulţumesc pe această cale pentru inţelegerea şi inţelepciunea dlui ministru al Sănătăţii, Hajdu Gabor, şi intregii echipe din acea perioadă.
Regret că in chirurgia creierului pot apărea modificări imprevizibile, astfel incăt, dorind să faci bine pacientului, poţi avea mari deziluzii. Intotdeauna am spus că un neurochirurg poate fi «prinţ şi cerşetor» (Mark Twain): Prinţ - pentru că efectuezi o operaţie extraordinară, de mare fineţe. Cerşetor - cănd la pacient nu poţi obţine rezultatul operator pe care ţi l-ai dorit. Cel mai mare regret este că nu am putut profita de o tehnologie informaţională şi operatorie la cel mai inalt nivel (din motive cunoscute) in urmă cu 20-30 de ani (din cauza condiţiilor de restricţie din acea perioadă).
Regret că progresele tratamentelor in tumorile cerebrale, in afară de chirurgie, sunt incă minore şi in multe cazuri natura malignă domină evoluţia la aceşti pacienţi. Cu regret menţionez că pănă acum, in lume, nu s-a putut influenţa evoluţia tumorilor maligne cerebrale, printr-un tratament adjuvant chirurgiei."
Neştiinţă
"Omenirea nu va putea cunoaşte niciodată secretele creierului, pentru că acesta este mai complex decăt intregul univers. Niciodată, după cum nu cunoaştem nici creativitatea"
prof. dr Alexandru Vladimir Ciurea