x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Sergiu Anghel

Astăzi e ziua ta: Sergiu Anghel

de Ramona Vintila    |    10 Feb 2011   •   20:06
Astăzi e ziua ta: Sergiu Anghel

151211-sergiu-anghel-.jpgSărbătoritul nostru, Sergiu Anghel, profesor universitar doctor, în cadrul UNATC este un artist adevărat, dorit de publicul român. Mâine împlineşte 57 de ani. Îi urăm „La mulţi ani!”.

A făcut studii de compoziţie coregrafică în Statele Unite la Duke University, Carolina de Nord, în cadrul ADF (American Dance Festival), la New York cu Linda Turnay, Stuart Hodes, Betty Jones, Carman Moore şi la Amsterdam Summer University cu Richard Fine. De asemenea, a fost invitat de USIA (United States Information Agency) în cadrul programului „International visitor Program”, în 1990. În perioada 1994-1998 a fost vice­preşedinte al Uniunii Inter­preţilor, Coregrafilor şi Criticilor de muzică din România. Este membru fondator şi director de proiecte al Fundaţiei „Solidaritatea cultu­rală pentru România”. Printre distincţiile ce i-au fost acordate de-a lungul timpului se numără: Di­ploma decernată de Colegiul cri­ticilor muzicali ATM.

„Pentru împlinirea şi lansarea unui stil nou expresiv în arta noastră coregra­fică.” – 1981; Premiul filmului mu­zical-coregrafic de televiziune decernat de revista Actualitatea muzicală, în 1992; Premiul UNICEF, pentru uni­tatea stilistică a baletului „Anotimpuri” de Sergiu Anghel, Iaşi, 1993; Premiul Uniunii In­ter­pre­ţilor, Co­regrafilor şi Criti­cilor de muzică pe anul 1994 şi 1995; Pre­miul pentru investigarea unor noi modalităţi de expresie co­regra­fică decernat de Concursul in­ternaţional de creaţie coregra­fică, Iaşi 1997; Medalia de aur şi trofeul Măslinul de Aur la Festiva­lul internaţional Video-Art (Bar, Muntenegru) 1995; Premiul I şi Tro­feul „Delfinul de Argint” în ca­drul Festivalului Concurs Interna­ţional de la Fi­vizzano, Italia, 1999.

„Să afirmi cu nonşalanţă, într-o Românie înapoiată cultural, că eşti coregraf presupune asumarea riscului de a fi asimilat, de tre­păduşii culturali recenţi, cel mult cu un fel de proxenet discret. N-am sfătuit pe nimeni, de aceea, să îmbrăţişeze meseria asta în Ro­mânia. Mi-a ajuns propriul calvar. Îi sfătuiesc însă pe toţi cei care simt că această cruce este uşoară să o poarte. Poate că şi în lumea artelor, cândva, cele din urmă vor fi cele dintâi. Poate că există un Paradis al Artei, unde locurile cele mai înalte să nu poată fi ocupate decât de cei cu trupuri şi cu suflete uşoare. De aceea, doar dansatorii merg în paradis... poate şi clasa muncitoare”, ne mărturisea artistul.

×
Subiecte în articol: astăzi e ziua ta...