x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Traian T. Coşovei

"Astăzi e ziua ta..." - Traian T. Coşovei

de Ramona Vintila    |    28 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." -  Traian T. Coşovei
Sursa foto: SORIN LUPSA/

Este unul dintre cei mai prolifici poeţi optzecişti. Peste 20 de volume de poezie, la care se adaugă şi căteva comentarii critice despre autori contemporani, stau mărturie. Traian T. Coşovei implineşte astăzi 53 de ani.

"Poetul... un actor pe o scenă din hărtie"

Este unul dintre cei mai prolifici poeţi optzecişti. Peste 20 de volume de poezie, la care se adaugă şi căteva comentarii critice despre autori contemporani, stau mărturie. Traian T. Coşovei implineşte astăzi 53 de ani.

"Mă bucur că in apropiere de ziua mea au apărut două cărţi, volumul «27. Poezie de Bucureşti» care are şi un DVD. Este o iniţiativă a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, sunt 27 de poeţi din generaţii diferite, incepănd cu Ana Blandiana pănă la mai tinerii Paul Vinicius. De asemenea, la Tărgul Gaudeamus am lansat o carte foarte frumoasă «Băutorii de absint», impreună cu alţi 4 poeţi: Nichita Danilov, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop şi Liviu Ioan Stoiciu.

Eu nu prea sunt măndru de mine. Cred că măndru poate fi numai Dumnezeu de creaţia Lui. Am fost fericit in ziua in care am luat Premiul Academiei Romăne pentru poezie. Poezia mea evoluează. Nici o carte de-a mea nu a semănat cu cea dinainte. Şi poezia, ca şi sufletul omului, are evoluţia ei. Cred că, o dată cu trecerea vremii, poezia mea s-a interiorizat. La inceput, acum 30 de ani, era considerată foarte zgomotoasă. Acum caută mai mult profunzimea decăt spectacolul poetic de suprafaţă.

Poezia este un mod de a dialoga de la om la om, dar in nici un caz nu poate fi considerată un bun de mase. Ea se adresează celor care au un anumit tip de sensibilitate. Trebuie să ai o formaţie sufletească şi una intelectuală pentru poezie.

Nu cred că am avut vreun moment de cumpănă in destinul meu. Am fost foarte afectat de moartea tatălui meu, scriitorul Traian Coşovei. In perioada aceea, ca să nu mă găndesc foarte mult la ce urma să se intămple, lucram la patru gazete in acelaşi timp.

Mă felicit că nu am făcut de răs numele tatălui meu. Apoi, mă bucur că şi soţia mea scrie. Anul acesta a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru proză. Mă mustru pentru momentele de superficialitate de care am dat dovadă din cănd in cănd.

Cănd eram mai tănăr aş fi vrut să devin actor sau arhitect. La actorie erau foarte puţine locuri, iar la matematică nu eram bun deloc. Oamenii din generaţia mea mai ascultau de părinţi şi cănd mi-au spus părinţii să dau examen la filologie, la filologie am dat. Nu prea

mi-a plăcut facultatea, erau multe materii care nu cred că mi-au servit. Cred că şi poetul este un actor. Numai că el joacă pe o scenă din hărtie care arde mai repede decăt scena din lemn.

Eu nu sunt omul care să se impună pe plan social. Nu mi-au plăcut niciodată funcţiile. Poţi să conduci foarte bine şi din umbră. Imi doresc foarte mult să nu mai văd scriitori săraci. Este mai mare răsul. In rest... vreau să salut şi să urez tot binele cititorilor Jurnalului Naţional."

Evoluţie

"Cred că, o dată cu trecerea vremii, poezia mea s-a interiorizat. La inceput, acum 30 de ani, era considerată foarte zgomotoasă. Acum caută mai mult profunzimea decăt spectacolul poetic de suprafaţă"

Traian T. Coşovei poet

×
Subiecte în articol: calendar