x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Victor Opaschi!

Astăzi e ziua ta... Victor Opaschi!

de Ramona Vintila    |    06 Iul 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Victor Opaschi!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"Nu m-am «contaminat» de politică..."



"Nu mă pot opri să spun că, dacă omul lângă care a stat şi a scris J. Attali (François Mitterand) a fost mare, totuşi, şi cu el, şi fără el, Franţa ar fi rămas Franţa. Despre omul pe care am avut privilegiul să-l însoţesc aproape 20 de ani (care însă nu sunt toţi, deci din acest punct de vedere l-am întrecut pe Jacques Attali), sunt convins că fără el României i-ar fi fost mai greu." Victor Opaschi îm­pli­neşte astăzi 61 de ani. La mulţi ani!

"Când ajungi la această vârstă (e mult, e puţin?), sărbătorirea zilei de naştere are gustul melancoliei, e dulce şi amăruie. Tinereţea trupului, orice-ai face, n-o poţi menţine la nesfârşit, ci doar pe aceea a spiritului. Şi cred că aceasta este posibil numai prin muncă şi cunoaştere. Este ceea ce am învăţat, printre multe altele, de la cel căruia contemporanii i-au con­testat multe, nu însă şi calitatea de cel mai mare om politic al României post-decembriste, de la omul căruia îi sunt consilier de aproape 20 de ani. Sănătatea trupească, sufletească şi mintală poate fi menţinută cu trecerea anilor dacă te împaci cu vechea povaţă «Panta rhei»a lui Heraclit. Ştia înţeleptul grec ceva despre viaţă. Toate trec... Este greu să vorbeşti despre tine atunci când ai avut şansa de a fi implicat în evenimentele pe care cei din timpul tău le-au trăit ca fiind «istorice». Poate că nimănui altcuiva în ţara asta nu i-a fost dat să vadă perindându-se în ultimii 20 de ani atâtea figuri, ilustre, dar şi anonime, din toate domeniile de activitate şi nu i-a fost dat să măsoare, cu tristeţe, până unde poate coborî fiinţa umană şi cât de mare şi de rapidă poate fi trecerea de la cel mai dezgustător servilism la cea mai abjectă trădare atunci când interesul personal nu mai este motivat de putere.

Dacă în aceşti 20 de ani nu m-am «contaminat» de politică cred că se datorează tocmai faptului că am ajuns să cunosc în profunzime mecanismele de funcţionare ale politicii. Şi încă ceva foarte important am învăţat, anume că poţi realiza surprinzător de multe dacă eşti dispus să-i laşi pe alţii să-şi aroge meritele. Într-o Românie aflată astăzi într-o reală criză de proiect de viitor, realitate pe care nu o mai putem ocoli sau ignora, împreună cu preşedintele Ion Iliescu şi cu alte perso­nalităţi ale vieţii publice româneşti, am înfiinţat «Clubul de la Bucureşti» care îşi propune să fie un cadru de dezbateri libere şi de confruntare a ideilor în vede­rea promovării de sugestii şi soluţii în sprijinul factorilor de decizie. Suntem convinşi că iniţiativa noastră răspunde unei nevoi reale de consolidare a func­ţio­nării democraţiei româneşti, de stimulare a dezbaterii publice şi a dialogului între toţi cei cărora le pasă de viitorul României."

×
Subiecte în articol: calendar