Timp de 4 ani a fost vicepresedinte al Academiei Romane, iar in 2000 a primit Ordinul "Serviciul Credincios". Este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Nebraska (SUA) si a fost invitat sa tina cursuri la prestigioase universitati ale lumii. A publicat peste 130 de lucrari de specialitate. Astazi, matematicianul Viorel Barbu implineste 64 de ani.
"In tinerete, viata ni se pare infinita"
"Nu am stresul trecerii anilor, ma bucur in fond ca a trecut un an, pentru ca este un an de viata si asta este foarte important. Pe urma, timpul il masuram intotdeauna in ceea ce am realizat in acest an, ne bucuram sau nu, am fi putut face mai mult, este un moment de bilant evident, dar nu privesc cu nostalgie niciodata. Consider trecerea aceasta cat se poate de normala si chiar ma bucur, nu ca trec anii, dar ca am petrecut, sa spunem, un an de viata. De ziua mea probabil ca voi invita cativa prieteni si vom petrece in seara respectiva, cam asta am de gand, un grup foarte restrans de prieteni cu care ma intalnesc si la ale caror aniversari particip si eu.
Cam intotdeauna a fost asa, cel putin in ultimii 20-30 de ani, am petrecut intotdeauna intr-un cerc restrans de prieteni, care ramane constant in timp. In ultimii ani, aniversarile le-am petrecut in strainatate, nu stiu cum s-a intamplat, insa ma prindea aceasta zi in universitati straine, la stadii de pregatire sau deplasari mai lungi. Din ultimii zece ani, am amintiri placute despre toate aceste aniversari. De la o anumita varsta timpul trece foarte repede, trec lunile si mai ales anii; anii in general trec mai repede decat zilele, aceasta este senzatia, dar asa este de la o anumita varsta, pentru ca in tinerete viata ni se pare infinita si zilele si lunile trec foarte lent.
De la o anumita varsta timpul trece foarte repede, sunt foarte multe explicatii pentru aceasta, probabil si ca apare si volumul de experienta din trecut, dar cred ca este ceva normal, numai ca intram intr-o competitie cu timpul, aceasta este senzatia. Ai vrea sa faci mai multe lucruri, iti dai seama ca de fapt ce iti ramane este putin fata de ceea ce ai vrea si atunci aceasta este singura nemultumire vizavi de trecerea timpului. In general, am intotdeauna cate un plan, pe termen mai scurt si pe termen un pic mai lung, dar planurile mele, cum sunt foarte precise, nu depasesc niciodata mai mult de un an, pentru ca asa este bine. Imi doresc de ziua mea putere de munca si sanatate, este lucrul cel mai important.
Daca sunt aceste doua lucruri, va fi perfect. Cele mai mari realizari din anul trecut cred ca sunt cateva lucrari in domeniul meu, sunt matematician, am petrecut o jumatate de an la Universitatea Virginia din Statele Unite, am putut sa lucrez la un proiect cu ai mei colaboratori, sunt lucruri profesionale, sunt inca activ. Regret ca nu am putut face mai mult si nu am terminat tot ce imi proiectasem. Sunt o persoana activa, optimista si constructiva in relatiile cu oamenii si cu imprejurarile."
Citește pe Antena3.ro