x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Atăzi e ziua ta...": Prof. dr Mihai Voiculescu

"Atăzi e ziua ta...": Prof. dr Mihai Voiculescu

de Ramona Vintila    |    22 Noi 2007   •   00:00
"Atăzi e ziua ta...": Prof. dr Mihai Voiculescu
Sursa foto: VICTOR STROE/

Momentul de răscruce al carierei sale a fost cănd s-a hotărăt să lucreze la Spitalul Fundeni, pe care il ştia un spital cu pretenţii de rang european. Prof. dr Mihai Voiculescu işi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.

Momentul de răscruce al carierei sale a fost cănd s-a hotărăt să lucreze la Spitalul Fundeni, pe care il ştia un spital cu pretenţii de rang european. "Dacă era un spital unde lucrurile erau şi mai dificile, m-aş fi dus acolo", spunea preşedintele Asociaţiei Romăne pentru Studiul Ficatului. Prof. dr Mihai Voiculescu işi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.

"In ultimii ani a devenit evident impactul biologic şi social al bolilor hepatice, virusale, in mod special, asupra populaţiei ţării noastre. La acestea se adaugă ficatul steatozic, care impreună cu primele conduc la fibroză, ciroză şi cancer hepatic. Cred că pănă in prezent s-a făcut mult prea puţin pentru informarea populaţiei şi a ministerelor (am folosit pluralul pentru că, fără susţinerea Ministerului Finanţelor, al Muncii, al Internelor şi al Ordinii Publice, Ministerul Sănătaţii nu poate finaliza proiectele).

Ştim foarte multe despre colesterol, şi astea este foarte bine, dar subliniem numai impactul cardiovascular şi ignorăm riscul de afectare hepatică (ficatul steatozic) sau discutăm despre gripa aviară şi mobilizăm carele de televiziune de parcă ar fi găsit-o pe Elodia OTV şi nu atragem atenţia că virusul hepatitei B şi C sunt cancerigene. Ce este de făcut? Cred că cea mai bună cale de control a patologiei hepatice o reprezintă informarea, educarea şi prevenţia prin igienă şi vaccinare.

In prezent datorită parteneriatelor internaţionale dezvoltate in urma evaluărilor făcute de profesorii Alberti (Padova), Ferenci (Viena), Vlad Ratziu şi Poynard (Paris), Zeuzem (Frankfurt), Grieco (Roma), Forti, De Carlis şi Rampoldi (Milano), Neuman (Toronto) şi alţii putem elabora programe şi propune politici conducerii Ministerului Sănătăţii.

Medicina implică prin ea insăşi sacrificii, şi fanatismul este singura energie care ne dă puterea de a merge mai departe.

Nu este mai puţin adevărat că viaţa ii răsplăteşte pe cei care se sacrifică nu in primul rănd material, ci, mult mai important, prin dobăndirea respectului, a stimei şi mai ales a prieteniei celor pe care ai putut vreodată să ii ajuţi cu ceva. Salvarea vieţii unui om este divină, şi incununează activitatea oricărui medic. Este ţelul pentru care a ales medicina ca meserie. Aceste succese trebuie consemnate de societate şi cu deplină modestie de medici. Pentru tot ce s-a realizat mulţumesc colegilor, prietenilor şi tuturor acelor care ne-au ajutat şi incurajat.

Azi imi voi sărbători ziua de naştere cu prietenii, colegii şi familia ca in şi orice altă zi: voi fi la spital, voi merge la televiziune pentru o emisiune medicală care imi este foarte dragă şi ne vom vedea la cină cu toţi cei dragi. Imi doresc sănătate şi urez acelaşi lucru celor dragi."

Recompensă

"Nu este mai puţin adevărat că viaţa ii răsplăteşte pe cei care se sacrifică nu in primul rănd material, ci, mult mai important, prin dobăndirea respectului, a stimei şi mai ales a prieteniei celor pe care ai putut vreodată să ii ajuţi cu ceva"

Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de Medicină Internă din cadrul Institutului Fundeni

×
Subiecte în articol: calendar