x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Despre „babele cosmice” şi zilele lor

Despre „babele cosmice” şi zilele lor

de Iulia Gorneanu    |    05 Mar 2012   •   21:00
Despre „babele cosmice” şi zilele lor

Babele sunt femei stiutoare, initiate, specialiste in domeniul practicilor divinatorii. Exista si o toponimie a Babelor, a stramoaselor si moaselor mitice, considerate un fel de divinitati meteorologice, active la inceputul primaverii. In Dictionarul de simboluri si arhetipuri culturale, Ivan Evseev arata ca 'in mitologia calendaristica sunt prezente in forma Zilelor Babelor (1-9/12 martie), marcand timpul schimbator si capricios de primavara (…) ascendenta principiului feminin in viata naturii, societatii si psihologiei individuale'.

Antoaneta Olteanu vorbeste despre un interval de 12 zile, subliniind 'va­loarea magica prin doua cicluri de sase zile – sase friguroase, sase calduroase, care marcheaza o iesire gradata, rituala din iarna si instituirea primaverii'. Deci ne aflam intr-una din perioadele cele mai bogate in r­i­turi si semnificatii, intr-un context festiv nuantat patronat de divinitati plurivalente care fac si desfac anotimpurile, ploile si zapezile, lumina si Soarele.

In gandirea populara, timpul ri­tual de noua/douasprezece zile este egal cu numarul cojoacelor lepadate si, totodata, cu durata urcusului Babei Dochia la munte, unde moare din cauza gerului, spre a renaste odata cu primavara. 'Si baba suia de zor la munte cu cojoacele pe ea. Cand sui mai sus, Dumnezeu a dat o caldura zdravana, ca baba nu mai putea de cald cu atatea cojoace. Si ce sa faca? Da a prins a tapa cate unul. Si cum a tapat unul s-a si facut stana de piatra. L-a tapat pe al doilea si s-a facut si acesta stana de piatra. Pana le-a tapat pe toate. Si baba suia, suia de zor, cu caprele. Pe cand a ajuns in varful muntelui, a dat Dumnezeu un ger mare si a inghetat si baba cu capre cu tot si s-au facut stana de piatra, de i se vede forma si astazi. Si acolo se zice ca s-a facut si un izvor din Sfanta Odochia'. (colectia Pamfil Biltiu)

Este vremea in care fiecare femeie isi alege 'o baba' pentru a afla cum ii va fi sufletul si norocul pana la sosirea 'babelor' din anul urmator. Astfel, zilele luminoase, insorite sunt aducatoare de fericire, noroc si belsug, in timp ce vremea rece, cu ploi si ninsori inseamna lacrimi, necazuri, saracie, neimpliniri. Folcloristul A. Gorovei vorbeste despre faptul ca si flacaii isi aleg o 'baba', iar cum va fi ziua, asa le va fi si nevasta: frumoasa sau urata, bogata sau saraca, cu inima buna sau inghetata, fertila sau stearpa… In multe zone, 'baba' nu poate fi 'aleasa', ci se stabileste in functie de data nasterii. Daca persoana este nascuta intre 1 si 12 ale oricarei luni din an, baba ii cade in ziua nasterii sale, iar in caz contrar, se calculeaza suma celor doua cifre care formeaza data nasterii, acel numar reprezentand baba respectivei persoane.

Interesante sunt si credintele potrivit carora fiecare dintre cele 12 babe ar intruchipa cate o luna a anului sau ca prima baba ar reprezenta primavara (baba semana­tului), a doua – vara (baba muncii campului) iar a treia - toamna (baba culesului), prevestind starea vremii si a rodului fiecarei luni, respectiv anotimp. In esenta, Baba Dochia impreuna cu cortegiul ei de babe, devin 'cosmice', avand in vedere 'restabilirea ciclului natural al timpului meteorologic ca previziune dar si ca exercitare a pu­terii oraculare asupra oamenilor pentru aflarea viitorului'. (Marcel Laptes)

Astazi, alegerea 'babelor' sta sub semnul ludicului, nu mai este o consecinta a gandirii magice sau mitice, ci mai degraba un joc care face tri­miteri la partea ascunsa a personalitatii, dezvaluita de vremea pe care o aduce ziua cu pricina.

×
Subiecte în articol: calendar