Publicam azi portretul caporalului Nica Vasile (foto dreapta – n.n.) care, la asaltul de la Grivita, a salvat viata lui Grigore Ion, in momentul cand acesa cucerea steagul turcesc, dand dovada unui eroism admirabil.
Dupa cum am mai anuntat, Nica Vasile traieste si azi si se ocupa cu agricultura, in comuna Enigea (Constanta), unde s-a stabilit cu numeroasa-i familie. In ilustratia din capul gazetei, reprodusa dupa o fotografie din timpul razboiului, caporalul Nica Vasle ni se infatiseaza asa cum a fost cand cu sergentul Stan Gheorghe (foto stanga – n.n.) a ajutat pe Grigore Ion sa desavarseasca eroica-i fapta ostaseasca.
E regretabil ca 'Dimineata' de ieri publica portretul lui Nica Vasile drept acela al lui Grigore Ion. E inca si mai regretabil ca tot ieri acelasi ziar cauta sa intunece gloria lui Grigore Ion (foto centru – n.n.) folosindu-se de niste scrisori ale dnei capitan Elisa Negoescu, a unui domn G. Vasiliu, comercian in Salcea, Botosani si alte cateva rapoarte care nu lamuresc nimic.
Dna cap. Negoescu sustine ca steagul a fost gasit, iar nu cucerit de sergentul Grigore al Lucai din reg. 16 Dorobanti si ca generalul Candiano-Popescu i l-a luat din mana dandu-se drept colonelul Boteanu, oferindu-i in acelasi timp, in schimbul drapelului, o rubla ruseasca!
D.G. Vasiliu scrie 'Dimineatii' in acelasi sens si spune ca a cunoscut personal pe Grigore al Lucai, care e inmormantat la Salcea, unde d. Vasiliu isi exercita negotul. Conchide ca Grigore al Lucai ar fi cel cu steagul, iar nu Grigore Ion.
Celelalte marturisiri publicate in 'Dimineata' pledeaza toate pentru Grigore al Lucai.
Concluzia finala a 'Diminetii' este insa urmatoarea:
'Cum sta insa cazul in realitate este greu de stiut. Azi Grigore al Lucai zace inmormantat in cimitirul de la Salcea. Cuprinde acest cimitir in sanul sau un erou ori un farsor? Cine stie!'
'Dupa razboi multi viteji ies la iveala', ne spunea Grigore Ion, caruia i-am comunicat cele scrise in contra lui de catre vrajmasii generalului Candiano-Popescu. Unde erau acum 35 de ani acei care azi ataca in mod asa de vehement pe generalul Candiano-Popescu, unde erau ei cand Grigore Ion, purtat in triumf pe strazile Capitalei si la Poradim facea sa palpite de bucurie inima unui popor intreg?
Cele scrise in 'Dimineata' precum si cele ce s-ar mai scrie in orice ziar in contra lui Grigore Ion nu vor putea intuneca intru nimic gloria acestui erou national.
Tuturor scrisorilor si rapoartelor publicate noi opunem Istoria. Si inca Istoria scrisa de M.S. Regele. Capitanul suprem a condus armata la biruinta. El, mai bine decat oricare altul, cunoaste toate amanuntele gloriosului razboi. Or iata ce spune Suveranul in 'Treizeci de ani de domnie a Regelui Carol', vol. I, pag. 447:
'... Seara, la orele 7 jum., bat. 2 vanatori (maior Candiano-Popescu) si reg. 14 dorobanti intra in reduta fortului Grivita. Soldatul Grigore Ion, din bat. 2 vanatori, cucereste un drapel turcesc'.
Fata de afirmatia categorica a suveranului, suntem convinsi ca toata lumea va fi lamurita asupra valorii diferitelor povesti, cu rubla ruseasca si celelalte. (MESTUGEAN)
Balul Sindicatului Ziaristilor
Publicul bucurestean sa nu uite ca sambata, 14 ianuarie, are loc in sala Ieatrului National frumosul bal mascat ce anual il organizeaza Sindicatul Ziaristilor. Ca atare, toti trebuie sa se grabeasca sa retie bilete din vreme, ca sa nu pateasca ca in alti ani, sa nu mai gaseasca... O parte a lojilor a si fost retinuta de elita Capitalei.
In afara de muzicile militare, comitetul organizator a angajat si orchestra simpaticului si talentatului violonist Gheorghita Dinicu.
Tinuta pentru domni: frac, smoking, redingota. Mastilor nu li se mai recomanda, fiindca suntem siguri ca vor poseda cele mai frumoase costume. In sala, jos, nici unei doamne nu se va permite sa fie fara masca.