● Este ziua 231 a anului ● Au mai rămas 134 de zile
SOARELERăsare la 6:23
Apune la 20:15
LUNA
Răsare la 17:11
Apune la 1:00
LUNĂ PLINĂ
24 august
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
1 septembrie
LUNĂ NOUĂ
8 septembrie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
15 septembrie
Proverbul zilei:
"La unul parte şi altuia părticică"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Andrei Stratilat; Cuv. Timotei, Agapie şi Tecla
Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a trăit în vremea împăratului păgân Maximim. Sfântul Andrei a fost trimis de Antioh să apere ţara de perşi. Cu ajutorul rugăciunii îndreptate către Hristos, a înfrânt duşmanii. Văzând puterea rugăciunii, mulţi dintre oşteni s-au creştinat. Însă, aflând Antioh de "metoda de luptă" folosită, a poruncit ca aceştia să fie aduşi la judecată. Oştenii au mărturisit credinţa lor şi pentru asta s-a dat poruncă să fie înlănţuiţi şi chinuiţi în afara Siriei. Antioh, pentru a nu ridica mânia poporului, a hotărât să uite de ei. Văzându-se liberi, oştenii au mers în Cilicia şi s-au botezat. Antioh a aflat şi a poruncit să li se taie capetele.
S-a întâmplat azi
În România
1945 - Regele Mihai cere demisia Guvernului Groza, pentru a se putea constitui un nou Guvern reprezentativ. În urma refuzului primului-ministru, suveranul refuză să mai semneze decretele prezentate de Guvern (greva regală);
1946 - Memoriu adresat de Iuliu Maniu reprezentanţilor britanici, sovietici şi americani în România în care înfăţişează cu date concrete acţiunile de violenţă ale autorităţilor împotriva Partidului Naţional-Ţărănesc;
1958 - Campionatul european de atletism de la Stockholm; Iolanda Balaş cucereşte pentru România primul titlu european de atletism (la săritura în înălţime, cu 1,77 m).
În lume
1934 - Hitler primeşte 89,9% din voturile germanilor, care sunt de acord cu noile sale puteri;
1960 - A fost lansat satelitul rusesc "Sputnik-5".
Născuţi la 19 august
1881 - George Enescu, compozitor (m. 1955);
1948 - Radu Anton Roman, scriitor (m. 2005).
Click istoric
La 19 august 1944 se încheie raidurile anglo-americane împotriva României. Au fost efectuate 33 atacuri de zi (aviaţia americană) şi 15 de noapte (aviaţia britanică,) având ca obiectiv oraşele Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Giurgiu, Turnu-Severin etc. S-au înregistrat 7.693 de morţi, 7.809 răniţi şi circa 30.000 de imobile distruse sau avariate. La 1 august 1943 avusese loc un mare atac aerian asupra zonei petrolifere Ploieşti şi Câmpina. Cele mai însemnate bombardamente asupra obiectivelor industriale ale României au început în primăvara anului 1944, prin bombardarea Bucureştiului la 4 aprilie. Atunci, aviaţia americană a aruncat asupra Capitalei peste 860 tone de bombe.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În graiul popular, oala şi strachina de pământ sunt termeni obişnuiţi de comparaţie pentru trupul şi sufletul omului. Oala are gură, buză, gât, burtă, toartă, mănuşă, mână, picior; când e bine arsă, are glas frumos, când e ciobită, sună răguşit; fecioara este asemuită cu oala nouă, neîncepută, fata greşită - cu oala dogită, iar femeia bătrână - cu hârbul şi oala hodorogită. În peste 140 de proverbe şi zicători româneşti referitoare la vasele de lut, oala este termen polivalent de comparaţie: "Sună a oală!" pentru omul grav bolnav, sinonim cu zicala e pe ducă, adică trage să moară; "S-a făcut oale şi ulcioare" pentru omul mort de multă vreme, transformat în pământ din care se fac oalele şi ulcioarele; "A mâncat din oală" pentru fata care şi-a pierdut fecioria; "A fi goală ca oala!" pentru femeia lipsită de suflet etc.
● Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
19 AUGUST 1927
"Încep să-mi pierd sclipirea. Îmi mergea atât de bine acum câteva zile! Dimineaţa e de vină, atunci când mă trezesc. Epuizat, având parcă «gura uscată». Mintea confuză. Un soi de vertij." (Paul Léautaud)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art