● Ziua Internaţională a metrologiei ● Este ziua 140 a anului ● Au mai rămas 225 de zile
SOARELERăsare la 5:43
Apune la 20:41
LUNA
Răsare la 12:10
Apune la 1:26
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
21 mai
LUNĂ PLINĂ
28 mai
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
5 iunie
LUNĂ NOUĂ
12 iunie
Proverbul zilei:
"Cine îmbrăţişează multe adună puţine"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Talaleu doctorul din Liban; Cuv. Talasie; Sf. Marcu Pustnicul
Astăzi, creştinii aduc prăznuire Sf. Mc.Talaleu, mucenicul lui Hristos. A fost crescut şi educat în învăţătura şi sfătuirea Domnului de familia sa, părinţii săi fiind şi ei creştini. Dezvoltându-i-se interesul faţă de cele duhovniceşti, a început să înveţe sfintele şi dumnezeieştile scripturi şi, crescând în vârstă, a dorit să înveţe meşteşugul doftoricesc. A deprins aceste cunoştinţe, reuşind să vindece toate bolile, fără să se folosească de doctori, şi, în acelaşi timp, îşi dădea toată silinţa să-i aducă la bună-credinţă pe slujitorii de idoli şi să-i facă creştini.
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1947 - Constantin I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional-Liberal, îi adresează Regelui Mihai I un memoriu în care se ia atitudine faţă de măsurile antidemocratice promovate de Guvernul Petru Groza împotriva opoziţiei, propunându-i Regelui să nu mai semneze nici o lege care ar aduce modificări esenţiale în structura politică şi economică a ţării şi să facă demersuri pe lângă cele trei mari puteri în vederea formării unui guvern care să reprezinte voinţa şi aspiraţiile reale ale ţării;
1990 - Primele alegeri în România postcomunistă în care se consemnează o masivă participare la vot.
ÎN LUME
325 - A avut loc Primul Sinod ecumenic, la Niceea;
1521 - Are loc bătălia de la Pamplona în timpul războiului dintre Spania şi Franţa;
1883 - Krakatau: încep semnele prevestitoare ale celei mai distrugătoare erupţii din istoria omenirii;
1940 - Holocaust: Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.
NĂSCUŢI LA 20 MAI
1799 - Honore de Balzac, romancier (m. 1850);
1944 - Joe Cocker, artist.
Click istoric
La 20 mai 1848 a avut loc Adunarea Naţională de la Cernăuţi, convocată cu scopul de a hotărî asupra dorinţelor ţării, la care participă reprezentanţi ai tuturor stărilor sociale şi ai tuturor regiunilor bucovinene. S-a formulat un program în 12 "dorinţe": separarea Bucovinei de Galiţia şi constituirea ei în ţara de coroană autonomă; conservarea naţionalităţii române şi crearea de şcoli naţionale; organizarea administraţiei ţării pe bază de autonomie provincială; întocmirea unui cadastru funciar şi înfiinţarea unui institut de credit; dezrobirea ţăranilor prin desfiinţarea clăcii şi a dijmei; libertate religioasă şi egalitate confesională; desfiinţarea controlului fiscal ş.a.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În limba română noţiunea de moarte are două sensuri: fenomen biologic al încetării funcţiilor vitale şi personificare care ia sufletele oamenilor. Imaginea zeiţei neolitice a regenerării, tămăduitoare de boală şi aducătoare de odihnă, a fost înlocuită de popoarele indo-europene, inclusiv de cele creştine, cu imaginea contemporană bine cunoscută. Întrucât Zeiţa Morţii din neoliticul agrar submina autoritatea divinităţilor care i-au luat locul, aceasta a fost teribil culpabilizată. Trupul neînsufleţit, scăpat de suferinţele care îi provoacă moartea, capătă, imediat după consumarea vieţii o înseninare care contrastează cu momentele anterioare agoniei.
● Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
20 MAI 1907
"Mizerie, mizerie!" (Alexis Hanrion)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art