Este ultima zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
Este ziua 179 a anului
Au mai rămas 186 de zile
Soarele
Răsare la 5:33
Apune la 21:04
Luna
Răsare la 19:43
Apune la 3:08
Lună plină
30 iunie
Ultimul pătrar (Luna in descreştere)
7 iulie
Lună nouă
14 iulie
Primul pătrar (Luna in creştere)
22 iulie
Rac (22 iunie - 22 iulie)
Proverbul zilei: "Pănă nu mănănci bunul altuia nu te faci om"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină
Astăzi se sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan. Cei doi mucenici au trăit in timpul impăratului Diocleţian. Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan, din cetatea Edesei. Călătoreau alături, ca doctori fără plată, vindecănd bolile şi slăbiciunile. In paralel, incercau să ii atragă pe cei pe care ii intălneau in calea lor spre credinţa in Hristos. După ce au fost supuşi la torturi, Sfinţii Chir şi Ioan au primit cununa mucenicească prin tăierea capetelor cu sabia. Trupurile lor au fost ingropate pe ascuns de căţiva creştini.
Calendar creştin-ortodox
Aflarea moaştelor Sf. Mucenici Chir şi Ioan
Calendar romano-catolic
Sf. Irineu, episcop
Calendar greco-catolic
Aducerea la Roma a moaştelor
Sf. Ciril şi Ioan, medici fără plată
S-a intămplat azi
In Romănia
1358 - Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, acordă braşovenilor liberă trecere pentru negoţul lor in Ţara Romănească "ca să puteţi trece slobod şi neturburat cu mărfurile voastre şi orice fel de lucruri, intre Buzău şi Prahova, adică din locul unde se varsă in Dunăre răul numit Ialomiţa pănă in locul unde se varsă, de asemenea, in Dunăre răul numit Siret, şi să nu vă poată opri nimeni pe nedrept in această trecere a voastră". Potrivit specialiştilor, "privilegiul deschidea beneficiarilor accesul larg la zona danubiano-pontică şi conferea acestei artere comerciale un rol de primă insemnătate in istoria Ţării Romăneşti şi a relaţiilor ei cu Braşovul şi cu Regatul ungar".
In lume
1881 - Tratat secret intre Austria şi Serbia;
1919 - Se semnează la Versailles Tratatul de Pace dintre Puterile Aliate şi Germania, prin care aceasta pierdea toate coloniile, inapoia o serie de teritorii Franţei, Belgiei, Poloniei etc.;
1997 - Boxerul Mike Tyson este descalificat din WBA pentru că a muşcat o parte din urechea adversarului său, Evander Holyfield.
Născuţi la 28 iunie
1928 - Paul Urmuzescu, compozitor, regizor;
1951 - Virgil Mihaiu, poet.
Calendar de post
Săptămăna 25-28 iunie
25 L Soborul Sfinţilor Zaharia şi Elisabeta; Sfănta Mare Muceniţă Fevronia
26 M Cuviosul David din Tesalonic; Sfăntul Ierarh Virgiliu de Trento
27 M Cuviosul Samson primitorul de străini
28 J Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan
Credinţe populare, tradiţii, semne
Tradiţia populară aminteşte de carul de bejenie cu două oişti, de luntrile cu care se transportau in baltă vitele şi alimentele, de gropile săpate in pămănt in care se ascundeau bucatele, de răşniţa nelipsită din inventarul cu care se pornea in bejenie: "Se puneau răşniţa şi putina cu brănză in car, luau vitele şi fugeau in codru" (Banaga D.C., 72 ani, satul Oancea. jud. Galaţi, tradiţie inregistrată in 1976 de I. Ghinoiu); "Căruţa avea două proţape. Puneai răşniţa şi boabele in căruţă şi fugeai in Pădurea Seacă. In căruţă răşneai boabele pentru mămăligă" (Marinescu N., 74 ani, satul Isăreşti, com. Scorniceşti, jud. Olt, tradiţie inregistrată in 1972 de I. Ghinoiu). Elocvente mărturii despre jafurile făcute de tătari şi turci in evul mediu ne-au lăsat şi călătorii străini. Erich Lassota: "Despre tătari umbla zvonul, scurtă vreme inainte de plecarea mea la tabără, că ar fi şi trecut Nistrul şi că voievodul Moldovei ar fi şi poruncit locuitorilor să se retragă in munţi pentru mai multă siguranţă"; Benardino Quirini: "...tătarii care trec in fiecare zi şi pradă, ard şi ucid, fapt pentru care eu insumi am fost pribeag prin păduri, de teama celor mai mari primejdii"; "de teama tătarilor am fost nevoit să fug prin păduri, munţi şi peşteri"; Marcu Sobieski: "Sunt două săptămăni de cănd am intrat in această ţară şi incă nu am văzut zece ţărani; toţi au fugit mai intăi din pricina tătarilor...".(Profesor Ion Ghinoiu)