x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 28 iunie

Joi 28 iunie

de Ramona Vintila    |    28 Iun 2007   •   00:00

Este ultima zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Este ziua 179 a anului

Au mai rămas 186 de zile

Soarele

Răsare la 5:33

Apune la 21:04

Luna

Răsare la 19:43

Apune la 3:08

Lună plină

30 iunie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere)

7 iulie

Lună nouă

14 iulie

Primul pătrar (Luna in creştere)

22 iulie

Rac (22 iunie - 22 iulie)

Proverbul zilei: "Pănă nu mănănci bunul altuia nu te faci om"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Astăzi se sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan. Cei doi mucenici au trăit in timpul impăratului Diocleţian. Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan, din cetatea Edesei. Călătoreau alături, ca doctori fără plată, vindecănd bolile şi slăbiciunile. In paralel, incercau să ii atragă pe cei pe care ii intălneau in calea lor spre credinţa in Hristos. După ce au fost supuşi la torturi, Sfinţii Chir şi Ioan au primit cununa mucenicească prin tăierea capetelor cu sabia. Trupurile lor au fost ingropate pe ascuns de căţiva creştini.

Calendar creştin-ortodox

Aflarea moaştelor Sf. Mucenici Chir şi Ioan

Calendar romano-catolic

Sf. Irineu, episcop

Calendar greco-catolic

Aducerea la Roma a moaştelor

Sf. Ciril şi Ioan, medici fără plată

S-a intămplat azi

In Romănia

1358 - Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, acordă braşovenilor liberă trecere pentru negoţul lor in Ţara Romănească "ca să puteţi trece slobod şi neturburat cu mărfurile voastre şi orice fel de lucruri, intre Buzău şi Prahova, adică din locul unde se varsă in Dunăre răul numit Ialomiţa pănă in locul unde se varsă, de asemenea, in Dunăre răul numit Siret, şi să nu vă poată opri nimeni pe nedrept in această trecere a voastră". Potrivit specialiştilor, "privilegiul deschidea beneficiarilor accesul larg la zona danubiano-pontică şi conferea acestei artere comerciale un rol de primă insemnătate in istoria Ţării Romăneşti şi a relaţiilor ei cu Braşovul şi cu Regatul ungar".

In lume

1881 - Tratat secret intre Austria şi Serbia;

1919 - Se semnează la Versailles Tratatul de Pace dintre Puterile Aliate şi Germania, prin care aceasta pierdea toate coloniile, inapoia o serie de teritorii Franţei, Belgiei, Poloniei etc.;

1997 - Boxerul Mike Tyson este descalificat din WBA pentru că a muşcat o parte din urechea adversarului său, Evander Holyfield.

Născuţi la 28 iunie

1928 - Paul Urmuzescu, compozitor, regizor;

1951 - Virgil Mihaiu, poet.

Calendar de post

Săptămăna 25-28 iunie

25 L Soborul Sfinţilor Zaharia şi Elisabeta; Sfănta Mare Muceniţă Fevronia

26 M Cuviosul David din Tesalonic; Sfăntul Ierarh Virgiliu de Trento

27 M Cuviosul Samson primitorul de străini

28 J Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan

Credinţe populare, tradiţii, semne

Tradiţia populară aminteşte de carul de bejenie cu două oişti, de luntrile cu care se transportau in baltă vitele şi alimentele, de gropile săpate in pămănt in care se ascundeau bucatele, de răşniţa nelipsită din inventarul cu care se pornea in bejenie: "Se puneau răşniţa şi putina cu brănză in car, luau vitele şi fugeau in codru" (Banaga D.C., 72 ani, satul Oancea. jud. Galaţi, tradiţie inregistrată in 1976 de I. Ghinoiu); "Căruţa avea două proţape. Puneai răşniţa şi boabele in căruţă şi fugeai in Pădurea Seacă. In căruţă răşneai boabele pentru mămăligă" (Marinescu N., 74 ani, satul Isăreşti, com. Scorniceşti, jud. Olt, tradiţie inregistrată in 1972 de I. Ghinoiu). Elocvente mărturii despre jafurile făcute de tătari şi turci in evul mediu ne-au lăsat şi călătorii străini. Erich Lassota: "Despre tătari umbla zvonul, scurtă vreme inainte de plecarea mea la tabără, că ar fi şi trecut Nistrul şi că voievodul Moldovei ar fi şi poruncit locuitorilor să se retragă in munţi pentru mai multă siguranţă"; Benardino Quirini: "...tătarii care trec in fiecare zi şi pradă, ard şi ucid, fapt pentru care eu insumi am fost pribeag prin păduri, de teama celor mai mari primejdii"; "de teama tătarilor am fost nevoit să fug prin păduri, munţi şi peşteri"; Marcu Sobieski: "Sunt două săptămăni de cănd am intrat in această ţară şi incă nu am văzut zece ţărani; toţi au fugit mai intăi din pricina tătarilor...".(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar