x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 29 noiembrie 2007

Joi 29 noiembrie 2007

de Ramona Vintila    |    29 Noi 2007   •   00:00
Joi 29 noiembrie 2007


  • Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian
  • Este ziua 333 a anului
  • Au mai rămas 32 de zile
  • Este a 16-a zi a Postului Crăciunului. Au mai rămas 25 de zile

Soarele:

Răsare la 7:29

Apune la 16:39

Luna:

Răsare la 21:52

Apune la 12:01

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 decembrie

Lună nouă

9 decembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 decembrie

Lună plină:

24 decembrie

Sărbătoare creştină

Astăzi sunt prăznuiţi Sfăntul Mucenic Paramon şi cei 370 de mucenici. Aceştia au trăit pe vremea lui Achilin, mai-marele Răsăritului. In Ieron se aflau multe izvoare de ape fierbinţi care tămăduiau bolile. Mergănd in acel loc pentru tămăduirea trupului său, Achilin a poruncit să fie aduşi după dănsul toţi creştinii din Nicomidia. Le-a poruncit acestora să se inchine şi să facă jertfă la idoli. Refuzănd să facă acest lucru, a poruncit să fie toţi omorăţi. Văzăndu-i fără milă omorăţi, Sfăntul Paramon a spus cu glas tare: "Mare păgănătate văd, că necuratul acesta stăpănitor injunghie ca pe nişte dobitoace atăţia drepţi". Achilin indată a poruncit să fie omorăt.

Calendar creştin-ortodox

Sfinţii Mucenici Paramon, Filumen şi Valerian

Calendar romano-catolic

Sf. Saturnin, episcop, mucenic

Calendar greco-catolic

Sf. Paramon şi Filumen, mucenici

Calendar de post:

Săptămăna 28 noiembrie - 4 decembrie

28 M Cuviosul Mucenic Ştefan cel Nou

29 J Sfinţii Mucenici Paramon, Filumen şi Valerian

30 V Ü) Sfăntul Apostol Andrei cel Intăi chemat - Ocrotitorul Romăniei; Sfăntul Frumenţie

1 S Sfăntul Proroc Naum; Cuviosul Filaret Milostivul. (Dezlegare la peşte, ulei şi vin)

2 D Sfăntul Proroc Avacum; Sfănta Muceniţă Miropa; Sfăntul Ierarh Solomon, Arhiepiscopul Efesului (Dezlegare la peşte, ulei şi vin)

3 L Ü) Sfăntul Cuvios Gheorghe de la Cernica; Sfăntul Proroc Sofonie; Sfăntul Sfinţit Mucenic Teodor, Arhiepiscopul Alexandriei

4 M Ü) Sfănta Mare Muceniţă Varvara; Cuviosul Ioan Damaschin (Dezlegare la peşte, ulei şi vin)


S-a intămplat azi

In Romănia

1938 - C.Z. Codreanu, "Nicadorii" (asasinii lui I.G. Duca) şi "Decemvirii" (asasinii lui M. Stelescu) sunt executaţi. Comunicatul oficial anunţă că au incercat să fugă de sub escortă şi au fost impuşcaţi; in realitate, au fost sugrumaţi in două dube, in apropiere de Tăncăbeşti. Germania reacţionează violent, demnitarii şi ofiţerii decoraţi de Regele Carol al II-lea restituind distincţiile primite. Intervine o perioadă de tensiune in relaţiile romăno-germane;

1946 - Şedinţă extraordinară a Comitetului Executiv al PNŢ-Maniu, la care se analizează desfăşurarea alegerilor şi rezultatele lor. Se adoptă o Rezoluţie in care se declară alegerile false şi se cere anularea lor, convocarea urgentă a corpului electoral pentru noi alegeri, inlăturarea guvernului Groza, care s-a făcut vinovat de numeroase ilegalităţi şi neregului atăt in campania electorală, căt şi in timpul alegerilor propriu-zise.

In lume

1929 - Comandantul american Richard E. Byrd a survolat, in premieră mondială, Polul Sud.

Născuţi la 29 noiembrie

1924 - Mihai Mereuţă, actor (m. 2003);

1932 - Jacques Chirac, fost preşedinte al Franţei.

Â

Credinţe populare, tradiţii, semne

Apariţia celor doi sfinţi-moşi, Moş Andrei şi Moş Nicolae, inceputul iernii şi punerea in mişcare a haitelor de lupi sunt semne evidente de imbătrănire şi degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deteriorează neincetat, astfel că la 29/30 noiembrie, in Noaptea Strigoilor, se ajunge la starea simbolică de haos, cea de dinaintea creaţiei. Era noapte de spaimă, intrucăt spiritele morţilor ies din morminte şi, impreună cu strigoii vii, "care işi părăsesc culcuşurile lor fără să aibă vreo ştiinţă despre aceasta", se iau la bătaie pe la hotare, răspăntii de drumuri şi prin alte locuri necurate. Duelurile săngeroase cu limbile de la meliţe şi coasele furate din gospodăriile oamenilor se prelungesc pănă la căntatul cocoşilor, cănd spaţiul se purifică, duhurile morţilor se intorc in morminte, iar sufletele strigoilor vii revin in trupurile şi paturile părăsite fără ştiinţa lor. In anumite situaţii, strigoii se manifestau violent faţă de oamenii care nu-şi luau anumite măsuri de protecţie, in primul rănd ungerea cu usturoi a corpului, uşilor şi ferestrelor. Atmosfera devenea şi mai apăsătoare intr-o importantă zi a lupului fixată de tradiţie la data de 30 noiembrie, la Săntandrei.

Atunci lupul işi poate indoi gătul ţeapăn şi devine mai sprinten, astfel că prada nu mai are scăpare. Ca urmare, oamenii trebuia să ia măsuri suplimentare de pază a vitelor şi să efectueze diverse practici magice de apărare impotriva lupilor.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar sfăntul