x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 30 august 2007

Joi 30 august 2007

de Ramona Vintila    |    30 Aug 2007   •   00:00

Este ziua 242 a anului

Au mai rămas 123 de zile

Soarele:

Răsare la 6:35

Apune la 19:57

Luna:

Răsare la 20:46

Apune la 8:51

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

4 septembrie

Lună nouă:

11 septembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 septembrie

Lună plină:

26 septembrie

Sărbătoare creştină

De origine modestă şi lipsit de ştiinţa cărţilor, dar prin virtuţile şi harismele sale apostolice, Sfăntul Alexandru s-a aflat demn să-l slujească pe Sfăntul Mitrofan, Arhiepiscop al Bizanţului. Deoarece Sfăntul Arhiepiscop Mitrofan era prea bolnav şi prea bătrăn ca să mai poată participa la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, l-a trimis pe Alexandru să prezideze in locul lui. După ce Sfăntul Mitrofan a trecut la Domnul, Sfăntul Alexandru a fost inscăunat in mod solemn ca prim-episcop al noii capitale a Imperiului. In urma Sinodului de la Niceea, Sfăntul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani, a continuat să apere credinţa ortodoxă in faţa intrigilor lui Arie şi a acoliţilor săi.

Calendar creştin-ortodox

 Sf. Ierarhi: Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, Patriarhii Constantinopolului

Calendar romano-catolic

Martiriul Sf. Ioan Botezătorul

Calendar greco-catolic

Romano-catolic: Sf. Felix, proroc, mucenic

Psalmul 115. Aliluia

Crezut-am, pentru aceea am grăit, iar eu m-am smerit foarte. Eu am zis intru uimirea mea: "Tot omul este mincinos!". Ce voi răsplăti Domnului pentru toate căte mi-a dat mie? Paharul măntuirii voi lua şi numele Domnului voi chema. Făgăduinţele mele le voi plini Domnului, inaintea a tot poporului Său. Scumpă este inaintea Domnului moartea cuvioşilor Lui. O, Doamne, eu sunt robul Tău, eu sunt robul Tău şi fiul roabei Tale; rupt-ai legăturile mele. Ţie-ţi voi aduce jertfă de laudă şi numele Domnului voi chema. Făgăduinţele mele le voi plini Domnului, inaintea a tot poporului Lui, in curţile casei Domnului, in mijlocul tău, Ierusalime. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1698 - Apare la Iaşi lucrarea lui Dimitrie Cantemir, "Divanul sau Gălceava inţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul". Scriere de caracter filozofic şi etic, prima antologie in literatura romănă, prin numeroasele texte romăne şi străine, produse in lucrare;

1955 - Comunicatul Consiliului de Miniştri al Romăniei cu privire la reducerea, incepănd de la 1 decembrie 1955, a efectivului forţelor armate cu 40.000 de oameni (o nouă reducere, cu 20.000 de oameni, se va face la 1 septembrie 1956);

1974 - Cercetători ai Institutului de Fizică Atomică realizează calculatorul pe bază de laser "Coral";

1986 - Are loc in zona Vrancei un cutremur de pămănt cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter.

In lume

1813 - Bătălia de la Kulm: Forţele franceze sunt invinse de Alianţa Austriaco-Pruso-Rusă;

1945 - Hong Kongul este eliberat de sub dominaţia japoneză de forţele britanice;

2005 - Uraganul Katrina a devastat sudul SUA.

Născuţi la 30 august

1972 - Cameron Diaz, actriţă;

1978 - Vasili Hamutovski, fost portar al FC Steaua Bucureşti.

Click istoric

La 30 august 1940, prin dictatul de la Viena, impus de marile puteri fasciste, Germania şi Italia, delegaţia romănă, formată din ministrul de Externe Mihail Manoilescu şi Valter Pop, a fost obligată să accepte şi să semneze la Palatul Belvedere, din Viena, "arbitrajul" prin care ceda Ungariei horthyste partea de N-E a Transilvaniei. Trecerea Ardealului de Nord sub stăpănire maghiară a insemnat, dincolo de sfidarea oricărei norme de Drept internaţional, instaurarea in zonele respective a unui regim al terorii de masă. Teritoriul răpit la 30 august a revenit sub administraţie romănească abia la 9 martie 1945, după şase luni de ocupaţie militară sovietică.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Naşterea se realizează sub semnul dependenţei nou-născutului de numeroase credinţe predeterministe, in special de cele care exprimă ideea de destin. In credinţele populare, Ursitoarele sunt reprezentări mitice feminine care vestesc ceea ce trebuie să se intămple cu omul intre leagăn şi mormănt. Ursitoarele sunt imaginate diferit: trei fecioare curate, fete mari surori, trei năluci cu chip femeiesc, imbrăcate intotdeauna in alb. Ele poartă nume sacre, neştiute şi nepronunţate de profani, sau nume primite după funcţia avută in timpul ursirii. Locuinţa lor s-ar afla in cer sau pe pămănt. Recuzita lor rituală era alcătuită dintr-o furcă de tors cu caierul de lănă pe ea, un fus şi o foarfecă. Acestea ar toarce viaţa omului, bogată sau săracă, şi căsătoria şi moartea după cum le era starea sufletească. Dacă vin mănioase, muşcate de căini, nu pot fi impăcate, orice li s-ar pune pe masă. Uneori, pe masă se pune lănă, pentru ca firul vieţii tors de ele să fie căt mai lung. Cea mică, care poartă foarfecele, este, uneori, şchioapă şi, asemănător altor reprezentări mitice romăneşti cu acest defect, dar şi omului insemnat, ar fi foarte rea. Ea hotărăşte vărsta morţii prin tăierea bruscă a firului vieţii, inainte de a fi infăşurat pe fus de Torcătoare. Expresia auzită frecvent la moartea unui om "Aşa a vrut Dumnezeu!" este inlocuită in unele sate vrăncene cu "Aşa a vrut şchiopa!".

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar domnului