Este ziua 213 a anului - Au mai ramas 153 de zile
Este ziua 213 a anului
Au mai rămas 153 de zile
Soarele
Răsare la 6:02
Apune la 20:42
Luna
Răsare la 4:20
Apune la 20:16
Lună nouă
1 august
Primul pătrar (Luna în creştere)
8 august
Lună plină
17 august
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
24 august
Sărbătoare creştină
Sfîntul Evdochim a trăit pe vremea împărăţiei lui Teofil. Asigurîndu-i-se o educaţie dreaptă, a cunoscut învăţătura lui Hristos. În timpul tinereţii sale a preferat studiul creştin în schimbul petrecerilor la care luau parte tinerii de vîrsta lui şi la care nu încetau să-l invite. Se purta ca un tată al săracilor şi ca un ocrotitor al văduvelor şi al orfanilor, dăruindu-le cele necesare traiului. Faptele sale au determinat recunoştinţă împăratului Teofil. Drept răsplată, i-a fost încredinţată conducerea oştirilor împărăteşti din Capadochia. A murit tînăr, trupul său fiind îngropat în cetatea din care provenea, după care a fost mutat la Constantinopol.
Calendar creştin-ortodox
Înainteprăznuirea scoaterii Sf. Cruci; Sf. Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului).Calendar romano-catolic
Sf. Ignaţiu de Loyola.Calendar greco-catolic
Preserbarea scoaterii Sf. Cruci; Sf. Eudochim, Sf. Ignaţiu de Loyola.Proverbul zilei:
"Cu dreptatea nu mergi departe"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a întîmplat azi
În România
1929 – Legea pentru reorganizarea Înaltei Curţi de Conturi;
1931 – Legea pentru înfiinţarea Eparhiei armeano-gregoriene din România. La 25 noiembrie 1931 s-a aprobat statutul organic şi administrativ al eparhiei armeano-gregoriene din România, pe baza căruia a început să funcţioneze Biserica Armeană apostolică, cu sediul în Bucureşti, reunind pe armenii de credinţă apostolică ortodoxă din România, precum şi pe cei din Bulgaria;
1949 – Acţiuni de protest ale ţăranilor din localitatea ogojeşti (judeţul Botoşani) împotriva sistemului de colectare a produselor cerealiere.
În lume
1938 – Se semnează la Salonic un acord între Înţelegerea Balcanică şi Bulgaria, prin care se angajează să nu se recurgă la forţă în relaţiile dintre ele; sînt anulate clauzele militare, navale şi aeriene ale Tratatului de la Neuilly-sur-Seine;
1936 – Comitetul Olimpic Internaţional anunţă că Jocurile Olimpice de vară din 1940 se vor desfăşura la Tokyo. Totuşi, jocurile au fost anulate din cauza celui de-al doilea război mondial.
Născuţi la 31 iulie
1938 – Nicu Constantin, actor;
1944 – Geraldine Chaplin, actriţă, fiica lui Charlie Chaplin.
Click istoric
Astăzi se împlinesc 64 de ani de la moartea scriitorului şi aviatorului francez Antoine de Saint-Exupèry. S-a născut la 29 iunie 1900, în Lyon. Romancier, eseist şi reporter francez, s-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii "Le Petit Prince" ("Micul Prinţ"). Saint-Exupèry a participat la numeroase expediţii, care au servit drept inspiraţie pentru povestea "Micului prinţ".Scrisă în limba engleză, în 1943, cartea a văzut lumina tiparului francez în 1946 şi a devenit una dintre cele mai citite cărţi din lume, după Biblia şi "Capitalul" lui Marx. A fost tradusă în peste 100 de limbi.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Cornul Caprei este o personificare meteorologică a constelaţiei Capricornului. Tunetulşi fulgerul din direcţia în care oamenii vedeau noaptea pe cer constelaţia Cornul Caprei (Capricornul) erau semne sigure că va veni ploaia. Făceau semnul crucii şi se rugau ca ploaia să fie curată şi fără vijelie (Muntenia, Oltenia, Moldova). "În Ostriţa (Bucovina) era un om care ştia întoarce din cale piatra (grindina). Se lega peste trup în cruciş cu lemn de clocotici, lua în mînă o vargă (nuia) tot de clocotici şi oprea la hotarul satului piatra care lua chip de bou. Aceasta îl ruga: «Dă-mi drumul că plesnesc!». Pentru că n-o slobozea, boul de piatră pornea peste păduri, peste ape, acolo unde o trimitea el. Dacă n-ar fi avut varga ceea de clocotii în mînă, nu l-ar mai fi întrebat, ar fi bătut piatra"; "În cer sînt grămezi, grămezi, de piatră (gheaţă); o strîng dracii şi o fac în chip de cal, de bou sau de alt animal şi pornesc călare pe ele să o arunce asupra oamenilor, să-i ucidă sau să le strice holdele. Sînt oameni care ştiu s-o întoarcă de la hotar. Cînd piatra are formă de cal, le e mai uşor de întors, greu le e cînd norul e bou pentru că dă cu coarnele să-i împungă. Piatra berbec, cal, porc nu e aşa de rea ca buhaiul (taurul). Dracii tot timpul sfarmă gheaţă şi fac piatră; dacă nu s-ar teme de Dumnezeu, ar turna-o toată deodată".
Profesor Ion Ghinoiu
Citește pe Antena3.ro