x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 5 martie 2009

Joi 5 martie 2009

de Ramona Vintila    |    05 Mar 2009   •   00:00

Ziua mondială a eficienţei energetice



Este ziua 64 a anului

Au mai rămas 301 zile

Este a 4-a zi a Postului Sfintelor Paşti, au mai rămas 44 de zile

Soarele
Răsare la 6:46
Apune la 18:09

Luna
Răsare la 11:21
Apune la 2:55

Lună plină

11 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
18 martie

Lună nouă
26 martie

Primul pătrar (Luna în creştere)
2 aprilie

Proverbul zilei:


"N-are după ce bea apă şi se scobeşte-n măsele"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfântul Sfinţit Mucenic Conon din Isauria; Sf. Mc. Conon Grădinarul; Sfântul Mucenic Iraida


Sfântul Mucenic Conon din Isauria, celebrat astăzi, era fiul lui Nestor şi al Nadei. A vrut să trăiască în feciorie. Se spune că însuşi arhanghelul Mihail l-a învăţat credinţa în Hristos. Când ighemonul Magnus a venit în ţinutul acela, aducând cu sine poruncile împărăteşti, Sfântul Conon a fost prins şi bătut cumplit. Când mulţimea a auzit despre aceasta l-a dezlegat pe sfânt şi, ştergându-i rănile de sânge, l-a adus la casa lui, unde a mai trăit doi ani, după care s-a mutat către Domnul.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Zilele Babei sunt un timp ritual de 9 sau 12 zile la începutul lunii martie, egal cu durata urcuşului Dochiei cu oile la munte. Obiceiurile şi practicile magice de înnoire a timpului se concentrează în prima zi a plecării, numită Dochia, Marta sau Mărţişor şi, mai ales, în ultima zi, la moartea Babei Dochia, numită Moşi, Mucenici, 40 de Sfinţi. Repartizarea celor 9 sau 12 zile ale Babei Dochia pe persoanele de sex feminin dintr-o colectivitate pentru a afla cum le va fi firea de-a lungul anului este cunoscută sub numele de Pusul Babelor. Firea şi sufletul persoanei se apreciau în raport cu vremea din ziua aleasă: însorită sau întunecoasă, frumoasă sau urâtă. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România

1608 – În urma răscoalei haiducilor (corp de oaste maghiar), Sigismund Rákoczi, care fusese ales principe la 11 februarie 1607, se retrage din domnie, iar Gabriel Báthory este ales principe al Transilvaniei;

1918 – Demisia guvernului generalului Averescu; Regele, la sugestia grupării antantiste, însărcinează pe Alexandru Marghiloman cu formarea unui nou guvern.

În lume

1933 – În Germania, naziştii câştigă 44% din voturi în cadrul alegerilor parlamentare;

1946 – Churchill a vorbit pentru prima oară, într-un discurs ţinut în Missouri, despre "cortina de fier".

Născuţi la 5 martie

1723 – Prinţesa Mary a Marii Britanii (m. 1773);

1910 – Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (m. 1986);

1920 – Radu Stanca, scriitor şi regizor (m. 1962).

Click istoric


La 5 martie 1955 se stingea din viaţă prozatoarea Hortensia Papadat-Bengescu. A venit pe lume la Iveşti, în Galaţi, la 8 decembrie 1876. Formarea sa ca scriitoare a fost marcată de personalitatea lui Garabet Ibrăileanu, cel care a ajutat-o să debuteze. Rolul hotărâtor în orientarea prozatoarei spre romanul european modern îl are Eugen Lovinescu. Opera sa cuprinde nuvele, romane şi teatru ("Ape adânci", "Sfinxul", "Femeia în faţa oglinzii"). Hortensia Papadat-Bengescu este creatoarea celui de-al doilea roman ciclic în literatura română, după Duiliu Zamfirescu. Ciclul familiei Hallipa cuprinde romanele: "Fecioarele despletite", "Concert din muzică de Bach", "Drumul ascuns", "Rădăcini".

×
Subiecte în articol: calendar martie