x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi, 7 februarie 2008

Joi, 7 februarie 2008

de Ramona Vintila    |    07 Feb 2008   •   00:00
Joi, 7 februarie 2008

Astăzi, creştinii ortodocşi îi aduc cinstire Sfântului Partenie, episcopul Lampsacului. Cuviosul era fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopolis, şi a trăit pe vremea împărăţiei lui Constantin.

 

 

Este ziua 38 a anului

Au mai rămas 328 de zile

 

Soarele:

Răsare la 7:28

Apune la 17:32

Luna:

Răsare la 7:41

Apune la 17:58

Lună nouă:

7 februarie

Primul pătrar(Luna în creştere):

14 februarie

Lună plină:

21 februarie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

29 februarie

 

 

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii ortodocşi îi aduc cinstire Sfântului Partenie, episcopul Lampsacului. Cuviosul era fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopolis, şi a trăit pe vremea împărăţiei lui Constantin. Fiind pescar de meserie, se ostenea să poată fi de folos semenilor. Bunătatea sa l-a făcut vestit în tot ţinutul. De la Dumnezeu sfântul a primit darul alungării demonilor şi cel al tămăduirii de boli grele. A fost hirotonit preot de episcopul Filip. După o vreme a fost numit episcop al Lampsacului. Creştinii îi aduc cinstire pentru minunile pe care le-a săvârşit de-a lungul vieţii sale şi pentru harul prorocirii ce i-a fost dăruit de Duhul Sfânt.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Partenie, episcopul Damascului şi Luca; Cuv. Luca; Sfinţii 1003 Mucenici din Nicomidia

Calendar romano-catolic

Sf. Richard, rege; Sf. Apolinar, mucenic

Calendar greco-catolic

Sf. Parteniu, episcop; Sf. Luca, călugăr

 

Proverbul zilei:

“Cine râde la urmă râde mai bine”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi

În România

1741 – Marele hrisov al lui Cons­tantin Mavrocordat stabi­leşte, între altele, scutirea de daj­die a mănăstirilor, clerului şi neamurilor de mari boieri, suprimarea “văcăritului” şi “pogonăritului” de vii, plata dării de către contribuabili în patru sferturi, stabilirea cislei pe “capete şi bucate”, regimul obligaţiilor ţăranilor faţă de stăpânii de pământ;

1895 – Comitetul de conducere al ASTRA decide elaborarea şi pu­blicarea “Enciclopediei române”, sub îndrumarea lui C. Diaconovici, primul secretar al Asociaţiei. Lucrarea, apărută în trei volume, între 1898 şi 1904, a îndeplinit o dublă funcţie, culturală şi politică, în istoria poporului român;

1929 – Ratificarea Tratatului multilateral de renunţare la război ca instrument de politică (“Pactul Briand-Kellog”);

1935 – Actorii N. Stroe şi V. Va­silache prezintă în premieră “Bing-Bang”, primul film sonor realizat la Bucureşti cu o apa­ra­tură construită de inginerul român Argani.

 

În lume

1904 – Un incendiu de proporţii a distrus peste 1.500 de clădiri, în Baltimore (SUA).

 

Născuţi la 7 februarie

1777 – Dinicu Golescu, cărturar (m. 1830);

1812 – Charles Dickens, scriitor (m. 1870).

 

 

Click istoric

La 7 februarie 1992, la Maastricht, miniştrii Afacerilor Externe şi miniştrii de Finanţe ai celor 12 state membre au semnat Tratatul asupra Uniunii Europene. Intra­rea în vigoare a Tratatului de la Maastricht a avut loc la 1 noiembrie 1993. La 2 octombrie 1997 este semnat Tratatul de la Amsterdam, de modificare a Tratatului asupra Uniunii Europene şi a tra­tatelor care au instituit Comuni­tă­ţile Europene şi unele acte conexe. La 12-13 decembrie 2002, la Summit-ul de la Copenhaga, se lan­sea­ză din partea Uniunii Europene invitaţia de aderare către Cipru, Slovenia, Malta, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Polonia, Un­ga­ria, Estonia şi Republica Slovacia.

 

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Odată, ieşind Dumnezeu la plimbare şi întâlnind un urs în cale, l-a întrebat: “Ursule, de când te-am făcut eu pe tine, ai mâncat vreodată miere?”. Ursul, dând din umeri, i-a răspuns că nu ştie ce este miere şi nici n-ar dori să mănânce aşa ceva. Supărat pentru răspunsul ursului, Dumnezeu l-a trimis pe Sfântul Petru să-l ia de urechi şi să-l bage puţin cu nasul într-un stup cu miere. Sfântul Petre l-a apucat de urechi să-l ducă la un stup. Acesta se opune şi, tot trăgându-se înapoi, i s-au rupt urechile. Sfântul Petru l-a apucat atunci de gât, l-a târât până la stup şi la vârât cu botul în miere. Văzând că e bună, acesta a început s-o mănânce cu lăcomie, fără a mai lăsa şi albinelor. Văzând aceasta, Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Petru să-l alunge de la stup. Cu toată bătaia primită, ursul nu s-a dezlipit de mierea dulce a stupului. Pentru a-l îndepărta, l-a apucat de coadă şi, trăgându-l cu putere, a rămas cu ea în mână. De atunci a rămas ursul fără coadă şi cu urechile scurte.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar februarie