● Ziua Internaţională a Astronomiei ● Este ziua 131 a anului ● Au mai rămas 234 de zile
Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mucenic Mochie; Sf. Metodie şi Chiril, apostolii slavilor
Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie, sărbătorit astăzi, a trăit în zilele împăratului Diocleţian şi ale proconsulului Europei, Laodichie. Acesta era preot în Biserica din Amfipol. Sfântul Mochie îl predica pe Iisus şi îi îndemna pe locuitorii cetăţii să se ferească de orbirea rugăciunilor la zei. Din acest motiv, a fost supus la îngrozitoare torturi. După atâta suferinţă a fost decapitat. Mucenicul lui Hristos şi-a încheiat cerinţa sa cea purtătoare de chinuri în a 11-a zi a lunii mai. Împăratul Constantin a construit o biserică în numele lui Mochie, în care a aşezat moaştele sale.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Un mijloc de transport al sufletului din lumea de aici în lumea de dincolo este barca funerară. Spre deosebire de trupul omului plecat prin înhumare la trei zile de la deces, sufletul său "pleacă" după 40 de zile pe apă în cadrul unui ceremonii funerare numită slobozitul apei, dezlegarea izvorului şi altele. Obiceiul se organizează după şase săptămâni de la moarte. În satele din nordul Gorjului femeile iertate veneau pe malul unei ape curgătoare cu o cotovaie, două lumânări lipite una de alta şi întoarse cu capetele în sus, ca un sfeşnic cu patru braţe, cărbuni aprinşi, un băţ pentru răboj, o ramură de măr, un bănuţ, o cârpă, o oală de lut, un colac sau o pâine. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 11 mai 1955 au început lucrările Conferinţei de la Varşovia a statelor socialiste europene, cu participarea primilor-miniştri, a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, România, Ungaria, URSS şi, în calitate de observator, Republica Populară Chineză, reprezentată de ministrul Apărării. Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală, cunoscut sub numele de Tratatul de la Varşovia, a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Documentul prevedea cererea unui Comandament unificat al forţelor armate ale statelor semnatare şi a unui Comitet Politic Consultativ.
S-a întâmplat azi
În România
● 1931 - Semnarea Convenţiei militare a Micii Înţelegeri, la Bucureşti, pentru contracararea creşterii activităţii revizioniste a Germaniei, Italiei şi Ungariei;
● 1956 - România îşi reia locul în Organizaţia Internaţională a Muncii. România este membru din 1919, dar între anii 1946 şi 1956 n-a mai participat la lucrările acesteia.
În lume
● 330 - Constantinopolul, ridicat pe locul vechii colonii greceşti Byzantium, este inaugurat oficial de împăratul Constantin drept noua capitală a Imperiului Roman;
● 1960 - Este pusă în vânzare prima pastilă contraceptivă;
● 1981 - A decedat cunoscutul cântăreţ jamaican Bob Marley (n. 1945).
Născuţi la 11 mai
● 1904 - Salvador Dali, pictor spaniol, reprezentant al suprarealismului (m. 1989);
● 1970 - Radu Herjeu, prezentator tv.
Citește pe Antena3.ro