x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 29 iunie 2009

Luni 29 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    29 Iun 2009   •   00:00

Ziua Dunării; Ziua Penitenciarelor Este ziua 180 a anului; Au mai rămas 185 de zile


SOARELE
Răsare la 5:34
Apune la 21:04
LUNA
Răsare la 13:34
Apune la 00:24
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie
LUNĂ PLINĂ
7 iulie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ NOUĂ
22 iulie

 

Proverbul zilei:
"Pentru bani îşi vinde sufletul"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sfinţii Măriţi Apostoli Petru şi Pavel
Creştinii îi prăznuiesc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfântul Petru era pescar, iar când L-a întâlnit pe Iisus acesta l-a chemat spre a deveni "pescar de oameni". Când Hristos a fost prins, Petru s-a lepădat de El. După Înviere, Iisus îl restabileşte în apostolat. În ultima parte a vieţii a propovăduit la Roma, unde a fost martirizat pe cruce. Sfântul Pavel a luat parte la uciderea Sfântului Ştefan, fiind aprig prigonitor al Bisericii. Pe drumul Damascului i s-a arătat Hristos, care l-a mustrat şi i-a spus că l-a ales "Apostol la Neamuri". Pavel s-a convertit, apoi s-a retras vreme de trei ani în pustiul Arabiei pentru meditaţie. A fost martirizat în aceeaşi zi cu Petru.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1521 - Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Johannes (Hans) Benkner, judele Braşovului;
1848 - Mitropolitul Neofit, rămas în Bucureşti, proclamă restaurarea vechiului regim. Se formează o căimăcămie, compusă din marii boieri Theodor Văcărescu şi Emanoil Băleanu, care se grăbeşte să-i reabiliteze pe coloneii I. Odobescu şi I. Solomon, redându-le posturile;
1882 - Din iniţiativa Societăţii "Caritas" se pune piatra de temelie a unui nou spital în Bucureşti.

ÎN LUME
1940 - Trupele sovietice ocupă ţinutul Herţa, parte a Vechiului Regat. Guvernul român a protestat în repetate rânduri, până în primăvara anului 1941, împotriva acestei acţiuni.

NĂSCUŢI LA 29 IUNIE
1819 - Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia (m. 1852);
1941 - Maria Munteanu, actriţă.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Sânpetrul de Vară, divinitate care indică în Calendarul popular miezul verii agrare şi perioada secerişului, a preluat data de 29 iunie şi numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creştin. În Panteonul românesc, Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an. În tradiţiile populare, Sânpetru apare ca personaj pământean, dar şi ca divinitate celestă. Se spune că în vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla singur pe pământ sau însoţit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea deciziilor. (Profesor Ion Ghinoiu)

 

Click istoric
La 29 iunie 1984 a avut loc o sesiune a Marii Adunări Naţionale, la care se adoptă Hotărârea pentru aprobarea Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei. Între timp, situaţia alimentară a populaţiei se deteriora tot mai mult. În comune şi sate, unde locuiau aproximativ 50% din populaţia ţării, raţiile erau cele mai reduse. În plus, locuitorii satelor erau obligaţi, pentru a primi raţiile, să vândă la cooperativele locale ouă şi lapte. "Achiziţiile" se făceau la preţurile fixate de autorităţi, fără vreo legătură cu acelea ale pieţei "libere". Pâinea vândută la sate era un amestec de făină, tărâţe şi mălai, care după două zile devenea aproape de nemâncat.

 

"Încă o zi infectă..."
29 IUNIE 1932
"Când îmi bag stiloul în gură mă murdăresc de cerneală pe buze" (Virginia Woolf)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar