x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 29 octombrie 2007

Luni 29 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    29 Oct 2007   •   00:00

Ziua internaţională a internetului
Este ziua 302 a anului ● Au mai rămas 63 de zile



Ziua internaţională a internetului
Este ziua 302 a anului ● Au mai rămas 63 de zile

Soarele

Răsare la 7:48 ● Apune la 18:10

Luna

Răsare la 20:18 ● Apune la 12:05
● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 1 noiembrie ● Lună nouă 9 noiembrie ● Primul pătrar (Luna in creştere) 17 noiembrie ● Lună plină
24 noiembrie


Sărbătoare creştină

Sărbătorită astăzi, Sfănta Mare Muceniţă Anastasia Romana a trăit pe vremea impăraţilor Deciu şi Valerian. Sfănta Anastasia se afla intr-o mănăstire de fecioare, unde fusese adusă incă de mică de maica stareţă Sofia. Oricăt de ferită de lume era, oamenii aflaseră de frumuseţea şi inţelepciunea ei şi mulţi o ceruseră in căsătorie. Dar ea rămănea neclintită in dragostea ei către Hristos şi voia să rămănă pentru totdeauna mireasa Lui. Auzind guvernatorul de această fecioară, a trimis ostaşii să i-o aducă. La infăţişare, el a sfătuit-o să se căsătorească şi să se inchine idolilor. Ea a refuzat. Atunci a dat poruncă să fie chinuită, iar in cele din urmă i s-a tăiat capul.

● Calendar creştin-ortodox: Cuv. Mare Muceniţă Anastasia Romana; Cuv. Avramie

● Calendar romano-catolic: Sf. Narcis, patriarh de Ierusalimului

● Calendar greco-catolic: Sf. Anastasia Romana, călugăriţă, muceniţă; Sf. Avramiu, călugăr


A doua rugăciune a Sfăntului Ioan Gură de Aur
Nu sunt vrednic, Stăpăne Doamne, ca să intri sub acoperămăntul sufletului meu: ci deoarece Tu, ca un iubitor de oameni, vrei să locuieşti intru mine, indrăznind mă apropriu. Porunceşte şi voi deschide porţile care Tu singur le-ai făcut şi intră cu iubirea de oameni, aşa cum eşti; intră şi vei lumina cugetul meu cel intunecat. Cred că vei face-o aceasta, pentru că nu Te-ai ferit de păcătoasa care a venit la Tine cu lacrimi, nici ai lepădat pe vameşul care s-a pocăit, nici pe tălharul care a cunoscut impărăţia Ta nu l-ai alungat, ci pe toţi care au alergat cu pocăinţa la Tine i-ai inşirat in ceaţa prietenilor Tăi: cel ce singur eşti binecuvăntat, totdeauna, acum şi pururea şi in veci. Amin!


Click istoric

La 29 octombrie 1947 are loc, la Bucureşti, procesul intentat conducătorilor Partidului Naţional-Ţărănesc, in frunte cu Iuliu Maniu. Potrivit actului de acuzare, Partidul Naţional-Ţărănesc s-ar fi dovedit in toată existenţa lui duşmanul de neimpăcat al poporului romăn şi susţinătorul imperialismului şi al reacţiunii internaţionale; de asemenea, că ar purta răspunderea directă a instaurării dictaturii fasciste şi a intrării Romăniei in războiul din Est, PNŢ fiind apreciat ca o organizaţie de spioni şi complotişti. In ceea ce-l priveşte pe Maniu, acesta era considerat culpabil pentru faptul că a fost un "colaborator" al autorităţilor de la Viena şi Budapesta.


S-a intămplat azi

In Romănia
● 1497 - Lupta de la Lenţeşti. Un corp de oaste moldovenească de circa 3.000 de călăreţi, condus de vornicul Boldur, zdrobeşte o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită in ajutorul oştilor regale polone;
● 1916 - A doua bătălie de la Jiu. Sub presiunea a patru divizii de infanterie şi două divizii de cavalerie germane, frontul Armatei romăne cedează, trupele fiind obligate la replieri succesive. Trupele inamice ocupă oraşul Tărgu-Jiu şi pătrund in Cămpia Olteniei;
● 1974 - Sesiune a Marii Adunări Naţionale la care se adoptă mai multe legi, intre care Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii, Legea privind sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale.

In lume
● 1918 - Semnarea Armistiţiului intre Puterile Antantei şi Germania, in urma căruia ostilităţile incetează pe toate fronturile. Germania recunoaşte caducitatea Tratatului de pace de la Bucureşti, fiind obligată, in acelaşi timp, să retragă armata din Romănia.
● 1923 - Turcia devine republică in urma dizolvării Imperiului Otoman.

Născuţi la 29 octombrie
● 1017 - Henry III, Impărat Roman (m. 1056);
● 1971 - Winona Ryder, actriţă.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Ciocul berzei este o plantă meliferă (Delphinum consolida L.) cu flori albastre, in formă de cioc de barză sau de cocor, invocată in descăntatul femeilor care nu făceau copii. Planta este sinonimă cu buruiana de făcut copii sau sculătoarea. Dacă este băut seara, inainte de culcare, ceaiul din ciocul berzei are calităţi afrodisiace (Oltenia). Floarea dragostei (Sedum fabaria L.) din familia Crasulaceae este personificarea unei plante numite local dragoste, protectoare a familiei şi gospodăriei faţă de duşmani.
Are frunze in formă de lance şi flori roz-purpurii şi creşte pe lăngă păraiele din zonele inalte.
Planta se aducea din locurile unde creşte şi se răsădea intr-un colţ ferit şi curat al grădinii din sat. Pentru a afla dacă tinerii indrăgostiţi se vor căsători sau nu se răsădeau două fire de Floarea dragostei: unul pentru fată, altul pentru fecior. Crescănd, plantele urmau să prezică, prin apropierea sau indepărtarea tulpinilor, dacă tinerii cărora le-au fost menite se vor căsători. Gonitoare este numele generic al unor specii de plante folosite in medicina empirică şi in vrăjile de fertilizare a vitelor şi femeilor sterile.
Unele prin formă, altele prin substanţele active pe care le conţin stimulau funcţiile sexuale. Vitelor li se administrau aceste plante in nutreţ, iar femeilor sterile in scaldă (Oltenia).
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar