x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 6 iulie 2009

Luni 6 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    06 Iul 2009   •   00:00

Ziua Justiţiei



Este ziua 187 a anului

Au mai rămas 178 de zile

Soarele
Răsare la 5:38
Apune la 21:02

Luna
Răsare la 20:40
Apune la 4:21

Lună plină
7 iulie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
15 iulie

Lună nouă
22 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere)

29 iulie

PROVERBUL ZILEI:


"Averea străină nu ţine de cald"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia; Sf. Mc. Arhip şi Filimon


Cuviosul Sisoe a trăit în sihăstrie, în pustiile Egiptului. Prin smerenie şi prin rugăciune, viaţa lui s-a asemănat cu viaţa îngerilor. Îşi petrecea viaţa în pustiul muntelui, în care s-a nevoit şi Cuviosul Antonie cel Mare. Pentru smerita lui cugetare, a luat atâta dar de la Dumnezeu încât a înviat pe morţi. Stând în pustie 60 de ani, cuviosul Sisoe s-a apropiat de sfârşitul său. Când era să moară, s-a luminat faţa lui puternic şi a grăit: "Iată, ava Antonie a venit". Trecând puţin timp iarăşi a zis: "Iată, vine Domnul, vedeţi toţi, că zice: «Aduceţi-Mi vasul cel ales din pustie»". Spunând acestea, şi-a dat duhul la Domnul.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMNE


Descântecele se puteau face la Lună Nouă sau la Lună Veche, dimineaţa sau la scăpătatul soarelui, pe mâncate sau pe nemâncate. Leacurile utilizate de descântătoare erau atât de variate, încât cu greu s-ar putea reali­za un inventar complet. În mod obiş­nuit, se foloseau plante de leac, di­verse alimente şi băuturi, substanţe şi ape minerale etc. Atmosfera de mister, favorabilă psihoterapiei prin sugestie, era creată de alegerea timpului adecvat pentru descântat, de arhaismul liniei melodice pentatonice, de ritmul precipitat cu tonalitate joasă şi rostire pianissimo, de dramatismul dialogului cu spiritul malefic, cu boala însăşi. Din textul descântecului rezultă că războiul împotriva duşmanului, personificare a bolii, avea cel puţin două etape: identificarea bolii şi pronunţa­rea numelui celui care a trimis boala (suferinţa). (Profesor Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC


La 6 iulie 1971 s-a stins din viaţă celebrul artist Louis "Satchmo" Armstrong, trompetist şi cântăreţ de jazz. Născut în New Orleans în 1901, a fost încredinţat să fie crescut unei mătuşe. A fost atras de muzică încă din anii copilăriei. Doi ani îi petrece într-o casă de corecţie. Aici cântă în corul instituţiei şi primeşte primele lecţii de trompetă de la Peter Davis. Îl întâlneşte pe Joe Oliver, supranumit "King Oliver", care îi predă cea mai frumoasă dintre arte... cea a muzicii. Louis "Satchmo" Armstrong se hotărăşte să se dedice carierei de solist şi înregistrează "Hot Fives and Hot Sevens". În ultimii ani ai vieţii, Louis Armstrong personifică la cel mai înalt nivel muzica de jazz şi devine împreună cu formaţia sa "All Stars".

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România

1921 - Se constituie la Cluj noua Uniune Maghiară prin unificarea Uniunii Maghiare (creată la 9 ianuarie 1921) cu Partidul Popular Maghiar;

1940 - În Manifestul Partidului Comunist din România, prilejuit de anexarea Basarabiei, a Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţa, în urma ultimatumului Guvernului sovietic din iunie 1940, se arată "că Armata Roşie a pus capăt jugului impe­rialiş­tilor români".

În lume

1918 - Se constituie în Italia, la Cittaducale, "Comitetul de acţiune al românilor din Transilvania, Banat şi Bucovina", sub conducerea profesorului Simion Mândrescu, cu scopul de a organiza pe prizonierii români din armata austro-ungară în legiuni care să participe la luptă alături de armata italiană.

Născuţi la 6 iulie


1923 - Constantin Bălăceanu Stolnici, academician;

1946 - George W. Bush, al 43-lea preşedinte al SUA.

×
Subiecte în articol: calendar