x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 10 februarie 2009

Marţi 10 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    10 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 41 a anului
Au mai rămas 324 de zile



SOARELE
Răsare la 7:23
Apune la 17:37
LUNA
Răsare la 18:56
Apune la 7:37
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 februarie
LUNĂ NOUĂ
25 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
4 martie
LUNĂ PLINĂ
11 martie


Proverbul zilei:

"A da nas cuiva"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mucenic Haralambie; Sf. Muceniţe Enata şi Valentina

Sfântul Mucenic Haralambie a fost episcop al Cetăţii Magnezia din Asia Mica. Şi-a închinat viaţa slujirii lui Hristos şi îndrumării credincioşilor, pe care îi sfătuia, îi învaţa şi îi încuraja, convertind la creştinism mulţi păgâni. A fost închis şi torturat din ordinul guvernatorului Magneziei, apoi chiar din ordinul împăratului roman Severus. Înfruntându-l pe împărat, care îi cerea să se închine idolilor, Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare. Înainte de a-şi da sufletul, a văzut slava lui Dumnezeu. Mulţi dintre cei care asistau la supliciu, văzând curajul şi tăria sfântului, s-au creştinat.

 

S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1938 - Înlăturarea Guvernului O. Goga-A. C. Cuza. Regele Carol al II-lea instaurează regimul autorităţii personale, a cărui realizare o urmărea încă de la urcarea pe tron, şi numeşte în fruntea Guvernului pe patriarhul Miron Cristea;
1941 - Marea Britanie rupe relaţiile diplomatice cu România, extinzând şi asupra ei măsurile de blocadă;
1968 - Crearea Societăţii de Ştiinţe Istorice din România pe baza Secţiei de istorie a Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice constituită la 9 iunie 1949. De la această dată fiinţează de sine stătător Societatea de Ştiinţe Filologice. 
ÎN LUME
1967 - Este ratificat al 25-lea amendament al Constituţiei Statelor Unite ale Americii.
NĂSCUŢI LA 10 FEBRUARIE
1940 - Maria Butaciu, cântăreaţă de muzică populară;
1941 - Mihai Duţescu, poet şi prozator.

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 63 de ani de la semnarea la Paris de către delegaţia României (Gh. Tătărescu, L. Pătrăşcanu, Şt. Voitec şi D. Dămăceanu) a Tratatului de pace cu Puterile Aliate şi Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord şi i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparaţiilor de război. România se obligă să plătească URSS drept reparaţii, în opt ani, suma de 300.000.000 dolari SUA, în bunuri. Semnarea Tratatului de pace cu România de către Marile Puteri a însemnat, implicit, o nouă recunoaştere a Guvernului dr Petru Groza, "remaniat" în urma "alegerilor" din 19 noiembrie 1946.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Sfântul mucenic Vlasie, celebrat în Calendarul popular pe 11 februarie, este protector al păsărilor de pădure şi al femeilor gravide. Sărbătoarea este respectată de către agricultori pentru a preveni stricăciunile aduse de păsările pădurii recoltelor (cerealelor, viţei-de-vie) şi de către femeile gravide pentru a naşte copii sănătoşi (Bucovina, Moldova). Ziua de Vlasie este prima sărbătoare a păsărilor în Calendarul popular. Urmează Dragobetele (24 februarie), când păsările se împerechează şi încep să-şi facă cuibul, Constandinu Păsărilor (21 mai), când îşi învaţă puii să zboare, Ciricul păsărilor (1 septembrie), când îşi pregătesc cămările de iarnă, Marţea Ciorilor (ziua de marţi din prima săptămână a Postului de Paşti) şi altele. Păsările migratoare au, la rândul lor, sărbători specifice: Ziua cucului (25 martie), când începe a cânta, Amuţitul cucului (24 iunie), când încetează a cânta, Ziua berzelor (prima zăpadă căzută după Mucenici) şi altele.
  • Profesor Ion Ghinoiu

"Încă o zi infectă..."

10 FEBRUARIE 1821
"Ziua a trecut ca de obicei; nimic nou." (Lord Byron)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar februarie