x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 10 iunie 2008

Marti 10 iunie 2008

10 Iun 2008   •   00:00

Este ziua 162 a anului ● Au mai rămas 204 zile



Ziua Paraşutiştilor

Este ziua 162 a anului

Au mai rămas 204 zile

Soarele:

Răsare la 5:31

Apune la 20:59

Luna:

Răsare la 12:58

Apune la 1:11

Primul pătrar (Luna în creştere)
 
10 iunie

Lună plină

18 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

26 iunie

Lună nouă

3 iulie

Sărbătoare creştină


Sfîntul Timotei a trăit în timpul lui Iulian Paravatul. A primit de tînăr viaţa monahală, trăind în post, înfrînare şi rugăciune. A fost desăvîrşit pînă la sfîrşitul său, fiind feciorelnic cu trupul şi cu sufletul. De aceea i-a fost dat darul tămăduirii. Iulian, aflînd despre minunile pe care le făcea, i-a trimis pe soldaţi să-l omoare. Sfînta Antonina, prăznuită tot azi, îşi trăia viaţa în curăţenie şi cinste şi, nevrînd să se lepede de Hristos, a fost băgată într-o casă de desfrînare. Sfîntul Alexandru a salvat-o pe ascuns din acea casă. Fiind prinşi, li s-au tăiat degetele mîinilor şi ale picioarelor şi au fost aruncaţi într-o groapă cu foc.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei; Sf. Mucenici Alexandru şi Antonina

Calendar romano-catolic

Fericitul Ioan Dominici

Calendar greco-catolic

Sf. Alexandru, Antonin şi Timotei, mucenici

Proverbul zilei:

„Ciocanul fără coadă nu e bun de bătut“
„Proverbele Românilor“, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi

În România

1884 – Legea privind crearea Domeniului Coroanei. Proprietatea asupra Domeniilor Coroanei rămîne a statului român, veniturile din aceste domenii revenind Coroanei;

1941 – 13.000 de români basarabeni sînt ridicaţi de autorităţile sovietice de la căminele lor şi deportaţi în Siberia;

1947 – Adunarea Deputaţilor votează Legea pentru organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale şi Legea privind organizarea armatei.

În lume

1875 – Semnarea, la Viena, a Convenţiei comerciale, vamale şi de navigaţie româno-austro-ungare (pe zece ani);

1943 – Internaţionala a III-a Comunistă îşi încetează existenţa. Hotărîrea de „autodizolvare“ luată de Prezidiul Comitetului la 15 mai a fost, în realitate, inspirată de Stalin, care dădea curs unei cereri a preşedintelui SUA, Roosevelt;

1944 – Trupele naziste au ucis aproape 650 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franţa;

1967 – A murit Spencer Tracy, unul dintre cei mai populari actori ai Hollywoodului (n. 1900).

Născuţi la 10 iunie

1969 – Cosmin Olăroiu, antrenor;

1970 – Loredana Groza, artistă.

Click istoric

La 10 iunie 1875 s-a semnat, la Viena, Convenţia comercială, vamală şi de navigaţie româno-austro-ungară (pe zece ani). Potrivit Convenţiei, România putea să-şi desfacă în Austro-Ungaria produsele agricole fără taxe vamale sau cu taxe reduse, iar Austro-Ungaria beneficia de aceleaşi condiţii pentru produsele ei, în cea mai mare parte industriale, pe care le livra pe piaţa românească. Convenţia, care are o anumită însemnătate politică, marcînd un pas înainte pe calea spre independenţa deplină, în sensul că se recunoştea României dreptul de a încheia tratate cu alte state fără aprobarea Porţii, a adus prejudicii economiei româneşti.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cei patru sfinţi creştini celebraţi în zilele de 10 (Sfîntul Mucenic Timotei), 11 (Sfîntul Apostol Vartolomeu), 12 (Preacuviosul Onufrie) şi 14 iunie (Sfîntul Proroc Elisei) sînt numiţi în calendarul popular Sfinţi Mărunţi. Aceştia ar fi responsabili cu pîrguirea şi coacerea la timp a lanurilor de grîu. Pe măsură ce timpul calendaristic pe stilul vechi rămînea an de an în urmă faţă de timpul astronomic exact, atribuţiile de altădată ale sfinţilor de a băga bob spicului de grîu şi de a fertiliza holdele semănate nu mai corespundeau cu stadiul de dezvoltare a cerealelor. În felul acesta, importanţa calendaristică a acestor sfinţi s-a diminuat treptat. Fără să-i uite, poporul i-a făcut răspunzători de provocarea unor fenomene meteorologice negative care apar frecvent în luna iunie: grindina, vijeliile, furtunile şi ploile torenţiale. Sărbătoarea dedicată Sfîntului Onofrei (12 iunie) marca în calendarul pe stil vechi perioada solstiţiului de vară, cînd se împîrguiau şi se coceau lanurile de grîu şi orz. Prin Bucovina, această zi, care se credea că este nefastă pentru rozătoare, mai ales în anii ploioşi, se numea Ziua şoarecilor. De acum, în nordul ţării nu se mai putea semăna hrişca, porumbul, cartofii şi legumele. După reforma calendarului, importanţa Sfîntului Onofrei s-a diminuat şi a intrat, împreună cu Timotei, Vartolomeu şi Elisei, în categoria Sfinţilor Mărunţi (Bucovina).

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar iunie