• Este ziua 43 a anului • Au mai rămas 323 de zile
• Este ziua 43 a anului
• Au mai rămas 323 de zile
Soarele:
Răsare la 7:21
Apune la 17:39
Luna:
Răsare la 09:28
Primul pătrar(Luna în creştere):
14 februarie
Lună plină:
21 februarie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
29 februarie
Lună nouă:
7 martie
Sărbătoare creştină
Sărbătorit astăzi, Sfântul Meletie, arhiepiscopul Antiohiei, s-a născut într-o localitate din Armenia, din părinţi creştini. Este hirotonit episcop în Sevastia Armeniei, iar mai târziu e numit episcop de Veria, în Siria.
A suferit trei exilări, dar a rămas în scaun, păstrând dreapta credinţă, până în anul 381, anul morţii sale. Trupul său a fost adus în Antiohia şi aşezat în Biserica Sfântului Vavila. În timpul cât a ocupat scaunul Antiohiei a hirotonisit diacon pe marele Vasile, care venise de la Ierusalim, iar Sfântul Ioan Gură de Aur, care pe acea vreme era încă copil, a primit Sfântul Botez de la dânsul.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Meletie, arhiepiscopul
Antiohiei celei Mari şi Antonie patriarhul Constantinopolului;
Sf. Mc. Hristea
Calendar romano-catolic
Sf. Eulalia, fecioară, muceniţă
Calendar greco-catolic
Sf. Meleţiu, arhiepiscop
Proverbul zilei:
“Dumnezeu face casa, dracul aduce musafiri”
“Proverbele Românilor”,
Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a întâmplat azi
În România
1919 – Consiliul Militar Interaliat aprobă ca trupele române să înainteze în teritoriile româneşti aflate încă sub stăpânire ungară, până pe aliniamentul Satu-Mare- Carei-Oradea-Salonta-Arad. Crearea unei zone neutre ocupată de trupele franceze, până la fixarea graniţei româno-ungare (28 februarie);
1922 – Se înfiinţează la Cluj Partidul Naţional Maghiar, promotor al organizării unitare a maghiarilor din România;
1966 – Apare, săptămânal, la Iaşi, revista “Cronica”; primul director: Constantin Ciopraga. Printre colaboratori: Iorgu Iordan, Otilia Cazimir, Al. Piru, Adrian Marino, V. Rebreanu, Liviu Leonte, Corneliu Ştefanache, Andi Andrieş, Mircea Radu Iacoban, Z. Sângeorzan ş.a. Îşi încetează apariţia în decembrie 1989. Seria nouă a revistei reapare la 3 ianuarie 1990;
1979 – La şantierul naval de la Galaţi se lansează la apă primul mineralier de 55.000 tdw, cu motor principal de fabricaţie românească.
În lume
1541 – Întemeierea oraşului Santiago de Chile;
Născuţi la 12 februarie
1862 – Alexandru Davila,
dramaturg (m. 1929);
1894 – Otilia Cazimir, scriitoare (m. 1967).
Click istoric
Astăzi se împlinesc 199 de ani de la naşterea celui de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale a Americii, Abraham Lincoln. Acesta s-a opus expansiunii sclaviei şi a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cazul Războiului Civil American prin selecţionarea oficialilor superiori civili ai Nordului. A supervizat eforturile diplomaţiei americane, a informat opinia publică prin mesaje şi cuvântări (aşa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a iniţiat şi a condus planuri sociale esenţiale (aşa cum ar fi abolirea sclaviei şi Reconstrucţia Uniunii). A fost asasinat la terminarea Războiului Civil în 1865.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Frăsinelul, plantă din fam. Rutaceae cu flori albe sau trandafirii şi miros balsamic, penetrant, care creşte prin locuri aride, pe lângă păduri şi tufişuri este chemată de descântătoare să alunge Ielele şi relele aduse de acestea. Întrucât uleiul degajat în zilele toride şi liniştite ale verii se aprinde, înconjurând-o cu o aureolă luminoasă, frăsinelul se numeşte şi “floarea focului”. În Banat, în noaptea de Todorusale, când se credea că Ielele rupeau vârful frăsinelului, lăsând-l fără leac şi miros, cei “luaţi din Iele” şi bolnavii de epilepsie se culcau în locurile unde creştea miraculoasa plantă. În Oltenia bolnavii erau urcaţi în căruţe în ajunul Sânzienelor sau Ispasului şi duşi la locurile unde creştea frăsinelul. Acolo erau culcaţi în ordinea sosirii şi se puneau la rădăcina plantelor de frăsinel culese pentru vindecarea bolnavilor diferite ofrande. Dimineaţa se prorocea soarta bolnavului după unele semne lăsate de Frăsinel în vasul cu apă. Este consemnat şi obiceiul mesei încărcate cu daruri şi invocarea frăsinelului ca să schimbe hotărârea Ursitoarei care l-a ursit pe bolnav la naştere.
Prof. Ion Ghinoiu