x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi, 12 februarie 2008

Marţi, 12 februarie 2008

de Ramona Vintila    |    12 Feb 2008   •   00:00
Marţi, 12 februarie 2008

• Este ziua 43 a anului • Au mai rămas 323 de zile

 

 

• Este ziua 43 a anului

• Au mai rămas 323 de zile

Soarele:

Răsare la 7:21

Apune la 17:39

Luna:

Răsare la 09:28

Primul pătrar(Luna în creştere):

14 februarie

Lună plină:

21 februarie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

29 februarie

Lună nouă:

7 martie

 

Sărbătoare creştină

Sărbătorit astăzi, Sfântul Meletie, arhiepiscopul Antiohiei, s-a născut într-o localitate din Armenia, din părinţi creştini. Este hirotonit episcop în Sevastia Armeniei, iar mai târziu e numit episcop de Veria, în Siria.

A suferit trei exilări, dar a rămas în scaun, păstrând dreapta credinţă, până în anul 381, anul morţii sale. Trupul său a fost adus în Antiohia şi aşezat în Bise­rica Sfântului Vavila. În timpul cât a ocupat scaunul Antiohiei a hirotonisit diacon pe marele Vasile, care venise de la Ierusa­lim, iar Sfântul Ioan Gură de Aur, care pe acea vreme era încă copil, a primit Sfântul Botez de la dânsul.

 

Calendar creştin-ortodox

Sf. Meletie, arhiepiscopul

Antiohiei celei Mari şi Antonie patriarhul Constantinopolului;

Sf. Mc. Hristea

Calendar romano-catolic

Sf. Eulalia, fecioară, muceniţă

Calendar greco-catolic

Sf. Meleţiu, arhiepiscop

 

Proverbul zilei:

“Dumnezeu face casa, dracul aduce musafiri”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi

În România

1919 – Consiliul Militar Interaliat aprobă ca trupele române să înainteze în teritoriile româneşti aflate încă sub stăpânire ungară, până pe aliniamentul Satu-Mare- Carei-Oradea-Salonta-Arad. Crearea unei zone neutre ocupată de trupele franceze, până la fixarea graniţei româno-ungare (28 februarie);

1922 – Se înfiinţează la Cluj Partidul Naţional Maghiar, promotor al organizării unitare a maghiarilor din România;

1966 – Apare, săptămânal, la Iaşi, revista “Cronica”; primul director: Constantin Ciopraga. Printre colaboratori: Iorgu Iordan, Otilia Cazimir, Al. Piru, Adrian Marino, V. Rebreanu, Liviu Leon­te, Corneliu Ştefanache, Andi An­drieş, Mircea Radu Iacoban, Z. Sân­georzan ş.a. Îşi încetează apa­riţia în decembrie 1989. Seria no­uă a revistei reapare la 3 ianuarie 1990;

1979 – La şantierul naval de la Galaţi se lansează la apă primul mineralier de 55.000 tdw, cu motor principal de fabricaţie românească.

 

În lume

1541 – Întemeierea oraşului Santiago de Chile;

 

Născuţi la 12 februarie

1862 – Alexandru Davila,

dramaturg (m. 1929);

1894 – Otilia Cazimir, scriitoare (m. 1967).

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 199 de ani de la naşterea celui de-al şaispre­ze­ce­lea preşedinte al Statelor Uni­te ale a Americii, Abraham Lincoln. Acesta s-a opus expansiunii scla­viei şi a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în crista­li­zarea eforturilor Uniunii în cazul Războ­iului Civil American prin selec­ţio­narea oficialilor superiori civili ai Nordului. A supervizat eforturile diplomaţiei americane, a informat opinia publică prin mesaje şi cu­vân­tări (aşa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a ini­ţiat şi a condus planuri sociale esen­ţiale (aşa cum ar fi abolirea sclaviei şi Reconstrucţia Uniunii). A fost asasinat la terminarea Răz­boiului Civil în 1865.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Frăsinelul, plantă din fam. Ru­taceae cu flori albe sau trandafirii şi miros balsamic, penetrant, care creşte prin locuri aride, pe lângă pă­­duri şi tufişuri este che­­mată de descântătoare să alun­ge Ielele şi relele aduse de acestea. În­trucât uleiul degajat în zilele to­ride şi liniştite ale verii se aprin­de, în­conjurând-o cu o aureolă lu­mi­noa­să, frăsinelul se numeşte şi “floa­rea focului”. În Banat, în noap­­tea de To­dorusale, când se cre­dea că Ie­lele rupeau vârful fră­sinelului, lă­sând-l fără leac şi mi­ros, cei “luaţi din Iele” şi bol­navii de epi­lepsie se culcau în locurile unde creş­tea mi­raculoasa plantă. În Ol­te­nia bolna­vii erau ur­­caţi în căruţe în aju­nul Sânzie­ne­lor sau Is­pa­sului şi duşi la locurile unde creş­tea frăsi­nelul. Acolo erau cul­caţi în or­dinea sosirii şi se pu­neau la rădă­cina plan­telor de fră­si­nel culese pen­tru vindecarea bolnavi­lor di­fe­rite ofran­de. Dimineaţa se pro­rocea soarta bolnavului după unele sem­ne lăsate de Frăsinel în vasul cu apă. Este consemnat şi obi­ceiul me­sei încăr­cate cu daruri şi invocarea fră­sine­lului ca să schim­be hotărârea Ur­sitoarei care l-a ursit pe bolnav la naştere.

Prof. Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar februarie