- Este ziua 198 a anului
- Au mai rămas 167 de zile
Soarele:
Răsare la 5:47
Apune la 20:56
Luna:
Răsare la 8:47
Apune la 22:42
Primul pătrar(Luna in creştere):
22 iulie
Lună plină:
30 iulie
Ultimul pătrar(Luna in descreştere):
5 august
Lună nouă:
12 august
Sărbătoare creştină
Sfănta Muceniţă Marina a trăit in Antiohia Pisidiei. După moartea mamei sale a fost dată in grija unei femei din afara cetăţii spre creştere. Invăţătura lui Hristos a auzit-o la vărsta de 12 ani. La vărsta de 15 ani a fost spusă dregătorului cetăţii, Olimbrie, că nu se inchină idolilor. Imediat a fost inchisă in temniţă. In timpul judecăţii, dregătorul
s-a minunat de frumuseţea ei, propunăndu-i chiar să-i fie soţie. Dar nevrănd ea să se lepede de Hristos, a poruncit să fie bătută cu toiagele pănă s-a inroşit pămăntul de săngele ei. Mulţimea prezentă a inceput să creadă in Hristos, pentru că trupul ei rămăne nevătămat după toate chinurile. Atunci, dregătorul a dat ordin să-i fie tăiat capul.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Mare Muceniţă Marina;Sf. Ierarh Eufrasie
Calendar romano-catolic
Sf. Alexie; Sf. Marina
Calendar greco-catolic
Sf. Marina, muceniţă
Rugăciune către Preasfănta Născătoare de Dumnezeu
Preasfăntă Stăpănă, Născătoare de Dumnezeu, care eşti lumina intunecatului meu suflet, mulţumesc Ţie că m-ai invrednicit pe mine, nevrednicul, să fiu părtaş preacuratului Trup şi scumpului Sănge al Fiului Tău. Miluieşte-mă şi dă umilinţă şi zdrobire inimii mele şi smerenie găndurilor mele şi ridicare din robia cugetelor mele. Şi mă invredniceşte pănă la sfărşitul vieţii fără de osăndă să primesc sfinţirea preacuratelor Taine, spre tămăduirea sufletului şi a trupului. Şi-mi dă, Stăpănă, lacrimi de pocăinţă şi de mărturisire, ca să te laud şi să te măresc pe Tine in toate zilele vieţii mele, că binecuvăntată şi preamărită eşti in veci. Amin!
Proverbul zilei:"S-a dus bouşi s-a intors vacă"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Â
Â
S-a intămplat azi
In Romănia
1393 - Ţaratul bulgar de Tărnovo, stăpănit de Ivan Şişman, este cucerit de turci şi transformat in provincie a Imperiului Otoman. Ţarul bulgar este luat prizonier şi executat;
1931 - Legea privind autonomia universitară in Romănia. Legea prevedea şi transformarea "Conservatorului de muzică şi artă dramatică" in "Academia de muzică şi artă dramatică";
1948 - Decret-lege prin care guvernul abroga unilateral Concordatul cu Vaticanul. In septembrie, numărul scaunelor episcopale romano-catolice va fi redus la două, iar şcolile catolice sunt preluate de stat.
In lume
1790 - A murit Adam Smith, autorul celebrei lucrări "Avuţia naţiunilor";
1976 - La Montreal (Canada) a inceput a zecea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obţinut trei medalii de aur, iar Romănia a ocupat locul cinci pe naţiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint şi 14 de bronz (17iulie-1 august)
1968 - Sărbătoarea naţională a Irakului. Aniversarea Revoluţiei irakiene.
Născuţi la 17 iulie
1918 - Carlos Manuel Arana Osorio, preşedinte Guatemala(m. 2003);
1952 - David Hasselhoff, actor.
Click istoric
Se implinesc 52 de ani de la inaugurarea parcului de distracţii american Disneyland. In prima zi, parcul a inregistrat peste 30.000 de vizitatori veniţi de pretutindeni, alte milioane de oameni urmărind la televizor ceremonia de deschidere, transmisă in direct. Disney, creatorul parcului, a căutat să găsească o formulă care să-i permită să-şi prezinte tridimensional intreaga creaţie. El căuta o cale care să imbine căt se poate de armonios creaţiile sale cu decorurile acestora. In prezent, fenomenul Disneyland cunoaşte o mare răspăndire, printre cele mai cunoscute "orăşele" de acest fel figurănd şi Disneyland-ul din Franţa.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Pe Muntele Găina, in fiecare an se organizează, in cea mai apropiată duminică de dinaintea Sfăntului Ilie, cea mai mare sărbătoare tradiţională romănească in aer liber: "Tărgul de fete". Este vorba despre o sărbătoare a tuturor moţilor, in care tinerii joacă, petrec, căntă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi să se căsătorească. Locuitorii Apusenilor de pe Crişul Alb, Bihor, Arieş se intălnesc, schimbă căteva vorbe de salut şi trag o linie de despărţire intre moţi şi crişeni in timpul tărgului. Doi delegaţi din partea moţilor din Vidra de Sus şi doi din partea moţilor crişeni din Bulzeşti trag o linie, astfel ca moţii să se aşeze in partea dinspre apus. Tot moţul işi aduce merinde de acasă, fiecare bea palincă de cireşe şi inchină cu ultimul sosit. Povestea Muntelui Găinii se pierde in negura timpului: demult, oameni şi zei işi impărţeau deopotrivă cerul şi pămăntul. La poalele norilor locuiau moţii, dar tot acolo işi avea culcuşul şi o găinuşă ce făcea ouă de aur şi moţii au inceput să-i inchine gănduri şi căntece. O singură dată moţii ii vedeau faţa, in duminica dinaintea Sfăntului Ilie. Moţii se adunau să se indrăgească şi să-şi propună să se unească pe viaţă. De aceşti tineri se apropia găina, ce cobora de pe cuibul ei nevăzut chiar pe vărful muntelui, bătea o dată din aripi şi se transforma intr-o zănă fermecătoare.Ţinănd un ou de aur in palme, il oferea acestora pentru fericire.(Profesor Ion Ghinoiu)